AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

35 millió embert érint ez a betegség

De a kutatók még mindig csak tapogatóznak.

Az Alzheimer-kórt nem lehet gyógyítani, a világszerte zajló gyógyszeres kísérletek sorra vallanak kudarcot. Legutóbb két gyógyszeripari nagyvállalat fújta le a kísérletét, pedig nagy reményeket fűztek a kezelésükhöz.

Az Alzheimer-kór életeket tesz tönkre; ahogy az emberek egyre tovább élnek, úgy okoz egyre több mindenki számára problémát az elbutulással (demenciával) együttjáró betegség. Jelenleg körülbelül 35 millió ember érintett, és a tudomány még mindig nem találta meg a kór ellenszerét, 2002 óta minden gyógyszeres kísérlet kudarcba fulladt – írja a Financial Times.

Több nagy gyógyszeripari vállalat is folytat klinikai kísérleteket, hogy megtalálják a kórt megállítani képes gyógymódot, de a siker egyelőre késik, sőt éppen az előző héten két ilyen nagy cég dobta be a törülközőt: leállították az AstraZeneca és az Eli Lilly kísérletét, pedig már a gyógyszerhatóanyagot a harmadik fázisban vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy már nagyobb számú betegen tesztelték a lanabecestat nevű készítmény alkalmazhatóságát és hatékonyságát, amikor végül az eredmények alapján kénytelenek voltak belátni, hogy a lanabecestat mégsem fog beválni.

Jelenlegi tudásunk szerint egy fehérje, az agyi β-amiloid (vagy béta-amiloid) felhalmozódása, lerakódása az első lépése annak a folyamatnak, amely az idegsejtek károsodásához, pusztulásához és demenciához vezet. A β-amiloid az amiloid prekurzor proteinből (APP) alakul ki az úgynevezett szekretáz enzimek hatására. Az AstraZeneca és az Eli Lilly készítménye ezeknek az enzimeknek a működését lett volna hivatott gátolni.

Financial Times cikke szerint azért egy kis remény még mindig van arra, hogy valaki egyszer tényleg feltalálja az Alzheimer-kór ellenszerét, a Biogen nevű cég aducanumab készítményével már szintén betegeken végez gyógyszeres kísérleteket, de eredmények majd csak jövő év végére várhatók. A Biogen gyógyszerének az a feladata, hogy az immunrendszert a lerakódott fehérjék kitakarítására ösztönözze.

Ahogy korábban a HVG már írt róla, megoldás lehet, ha a betegek már azelőtt kezelést kapnak, hogy az ártalmas fehérjék lerakódnának. Japán és ausztrál kutatók új vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amellyel az Alzheimer-kórral és az elbutulással kapcsolatos fehérje kimutatható. Az új módszer 90 százalékos pontossággal működött, akár egészséges embereken, akár romló memóriájú betegeknél, akár Alzheimer-kórosoknál végezték el a vérvizsgálatot. Szakértők szerint a tesztelés korai szakaszban van, ám az eredmények "nagyon ígéretesek".

Az Alzheimer-kór évekkel a memóriavesztés jelentkezése előtt elkezdődik. A gyógyítás kulcsa tehát az lehet, hogy ha még az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása előtt el lehetne kezdeni a kezelést.

 

hvg.hu

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok