AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

5 lépésben a demencia megelőzéséért

Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával legyőzhető a demencia.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, az egészséges étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly megőrzése mind hozzájárul ahhoz, hogy később elkerüljük az Alzheimer-kórt csakúgy, mint a szív- és cukorbetegséget.
A kutatók megállapították, hogy aki a fenti öt szabályból csak négyet betart, annak már 60 százalékkal kisebb az esélye a mentális hanyatlásra és 70 százalékkal a cukor- és szívbetegségre, valamint a stroke-ra. A 34 éven át tartó vizsgálat arra is rávilágított, hogy az öt tényezőből a legfontosabb a testmozgás.

 

Forrás: uchealth.com

Amint azt a kutatást vezető Peter Elwood professzor, a Cardiff Orvosi Egyetem munkatársa kifejtette, a hosszú távú vizsgálat eredményeiből egyértelműen látszik, hogy az egészséges életmóddal sokkal többet tehetünk az egészségünkért, mint bármilyen orvosi kezeléssel vagy speciális megelőző kúrával. Sajnos a vizsgálatból az is kiderült, hogy nagyon kevés ember hajlandó ennyit megtenni a saját egészsége érdekében, és bár a dohányzók száma az utóbbi időben enyhe hanyatlást mutat, azok aránya, akik minden tekintetben egészségesen élnek, nem változott.

A felmérésekből kiderült, hogy mindössze a népesség egy százaléka tartja be mind az öt fenti pontot, és csupán öt százaléka ötből négyet, és ez a szám az elmúlt három évtized alatt nem növekedett. A szakemberek 1979 óta kísértek figyelemmel 2345 férfit, akiknek ha az elmúlt 30 év során csak a fele rákapott volna akár csak egy egészséges szokásra az ötből, az már 13 százalékos csökkenést eredményezett volna a demencia mértékében, 12 százalékos csökkenést a cukorbetegség, 6 százalékost a szívbetegséges terén, és 5 százalékkal csökkentette volna a körükben előforduló halálesetek számát.
Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója elmondta, a mostani vizsgálat megerősíti azt a régóta köztudott dolgot, miszerint ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Egyes orvosi vélemények szerint például a mediterrán diétával sokkal jobb eredményeket lehetne elérni a demenciával való harc terén, mint az orvosságokkal.


forrás:HÁZIPATIKA.HU/DMD

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok