AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

7 tipp arra az esetre, ha orvoshoz kell menni

A rendszeres orvosi vizsgálat fontos részét képezi az Alzheimer-kór kezelésének.

Az Alzheimer-kóros betegek számára nélkülözhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés, hogy kiderüljön, milyen egészségügyi és viselkedési problémák léptek föl a betegség következtében, illetve attól függetlenül. Amennyiben szerette Alzheimer-kóros, minden bizonnyal rengeteg kérdése van az orvoshoz.

 

  1. Tervezzen bölcsen! – Az orvosi ellenőrzést a beteg számára legmegfelelőbb napszakra tervezze, lehetőleg olyan időpontra, mikor a váróterem nem túl zsúfolt. Legyen Önnél víz, egy kis harapnivaló, és valami szórakoztató eszköz, amivel a beteg eltöltheti a várakozási időt.
  2. Legyen felkészült! – Készítsen egy listát azokról a kérdésekről, amit az orvosnak fel szeretne tenni (pl. a gyógyszerek mellékhatásairól vagy az agresszív viselkedésről)! Tegye az első három, Ön számára legfontosabb kérdést a lista tetejére, így biztosan nem fog megfeledkezni róluk! Legyen egy pontos listája a beteg által szedett gyógyszerekről, vény nélkül kapható készítményekről is!
  3. Legyen specifikus!  – Legyen készen arra, hogy megválaszolja a beteg tüneteivel, viselkedésével kapcsolatosan feltett kérdéseket! Észrevett-e bármilyen változást a beteg hangulatában? Rendszeresen étkezik-e a beteg? Szokott-e agresszíven viselkedni? Az, hogy Ön milyennek látja a helyzetet, a betegség előrehaladása során döntő tényező lehet annak meghatározásában, mi a legjobb a beteg számára.
  4. Jegyzeteljen! – Legyen Önnél toll és jegyzetfüzet, hogy pontosan felírhasson mindent, amit az orvos tanácsol! Esetleg rögzítheti a beszélgetést a mobil telefonján, így biztos semmi nem kerüli el a figyelmét. Ha szükségét érzi, kérjen meg egy barátot, hogy kísérje el, és vigyázzon a betegre, míg Ön az orvossal beszél. Ha nem ért valamit abból, amit az orvos tanácsol, kérdezzen rá! Figyeljen arra is, hogyan ülteti le a beteget a rendelőben! Ha Ön a beteg mögé ül, akkor az orvos közvetlenül neki teheti fel a kérdéseket, Ön pedig a háttérből, bólintással vagy fejrázással megerősítheti, illetve cáfolhatja azt, anélkül, hogy a beteg észrevenné.
  5. Gondoljon a jövőre! – Kérdezze meg az orvostól, mire számíthat az Ön előtt álló időszakban! Kérdezzen a várható lehetőségekről, a hosszú távú gondozás vagy idősek otthonában történő elhelyezés esetleges szükségességéről. Tudva, hogy mire számíthat, könnyebben birkózhat meg az Önre váró feladatokkal.
  6. Kérjen segítséget! – Amennyiben segítségre van szüksége, kérjen! Az orvos biztosan tud ajánlani átmeneti ellátást biztosító szolgálatokat.
  7. Kezelje a konfliktust! – Amennyiben zavarja Önt valami az orvosi ellenőrzés során, vagy félreértés lép fel az orvossal, azonnal beszélje azt meg vele. Csapatként kell együttműködniük, hogy a beteg számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsák!

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok