AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A beteget ápolók veszélynek vannak kitéve?

Különböző korábbi tanulmányok szerint a beteget ápoló személyeket egészségügyi problémák és depresszió kialakulásának veszélye fenyegeti.

Egy amerikai kutatócsapat Utah Állam Egyetemén azt vizsgálta, hogy a beteget ápoló hozzátartozó hajlamosabb-e a demenciára. Maria Norton és kollégái a Journal of the American Geriatrics Society című tudományos szaklapban tették közzé vizsgálataik eredményét, mely szerint az előző feltevés részben igaz. A kutatás vezetője és csapata 1 221 hatvanöt éven felüli, különböző nemű házaspárt kísért figyelemmel 12 éven keresztül. A vizsgálat kezdetén egyik kísérleti résztvevő sem szenvedett demenciában. A vizsgálat időtartama alatt 125 esetben kizárólag a férjeknél alakult ki Alzheimer-kór, 70 esetben csak a feleségeknél, és 30 esetben a pár mindkét tagjánál.

 

 

A legtöbb partner szellemileg egészséges maradt

 

Ha a kiértékelésnél a szocioökonómiai helyzetet is figyelembe vesszük, ami az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepet játszhat, a betegségben szenvedő házastárs partnerére nézve sokkal nagyobb a betegség kialakulásának kockázata: azok a résztvevők, akiknek a férje vagy felesége demenciában szenved, hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is Alzheimer-kórosak, mint azok, akiknek párja egészséges. Azok a férfiak, akik felesége Alzheimer-kórban szenved, sokkal nagyobb valószínűséggel betegednek meg maguk is, mint azok a nők, akiknek férjénél jelentkezett a demencia – hangsúlyozza a kutatócsapat.

 

Még vizsgálni kell, hogy ez az összefüggés azzal magyarázható-e, hogy a házaspárok egy háztartásban egyazon környezetben élnek, vagy a stresszel, melynek az ápoló hozzátartozót éri – magyarázza Norton. Fontos megemlíteni azt a pozitívumot is, hogy az emberek többsége, akinek partnerénél kialakult a demencia, maguk nem betegedtek meg ebben a kórban. – mondja a kutatás vezetője. „További vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy mely tényezők teszik hajlamossá az egyes embereket a betegség kialakulására.”

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok