AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A család mellett a háziorvos is fontos!

Amennyiben abból indulunk ki, hogy minden második demens Alzheimer-kóros, akkor több száz betegünk van Pécsett.

Jellemzően a 65 év feletti időseket érinti a betegség, az évek múlásával exponenciálisan növekszik annak kialakulása nyilatkozta portálunknak dr. Kovács Attila, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika Gerontopszichiátriai Részleg vezető pszichiáter főorvosa.

 

 

Május közepe óta már nem különálló osztályként, hanem a pszichiátriai klinikán működik a részleg, ahol néhány kórteremben, illetve speciális szakrendelésen foglalkoznak demens betegekkel. Sajnos a páciensek elenyésző része jelentkezik korai stádiumban, főként a hozzátartozók jelzik a problémát, hogy feledékeny az idős családtag. Ez általában ott jellemző, ahol kellő ismeretséggel rendelkeznek a demenciáról, az Alzheimer-kórról, így felismerik a tüneteket.

 

A többség előrehaladott állapotban kerül szakorvoshoz, amikor a kognitív tünetek (memóriazavar, a gondolkodás elszegényedése) mellett hallucinál a beteg, éjszaka bolyong, átrendezi a lakást, nem ismerik meg a családtagot, nyugtalan, időnként agresszívvá válik. Ezek mind a demencia, illetve az Alzheimer-kór árulkodó jelei.

 

Nyugat-Európához viszonyítva hazánkban gyakoribb a vaszkuláris demencia, amely egyszeri súlyos stroke, vagy többször ismétlődő kisebb keringészavar következménye, valamint az alkoholos demencia – mondja dr. Kovács Attila.

 

Több évtizedes betegség

 

Az Alzheimer-kór egy progresszív, degeneratív, igen alattomos betegség.

 

Azok a szövettani elváltozások, amelyek miatt elpusztulnak az idegsejtek, évtizedekkel korábban elindulnak, és amikor megjelennek a klinikai tünetek, tulajdonképpen lezajlott a folyamat nagy része.

 

Az Alzheimer-kór diagnózisa a gyakorlatban valószínűségi, azaz ha kizárunk minden más demenciát okozó betegséget, akkor szinte biztos ezzel állunk szembe.

 

KMT és társai

 

Nagyon komoly kutatások és eredmények várhatóak a korai diagnosztikában. A kezelés az egy más kérdés, hogy mikor lesz áttörés, nem tudni. Nehézséget jelent ugyanis a betegség késői felismerése.

 

Éppen ezért a családnak és a háziorvosnak fontos feladata van abban, hogy időben, még kezdeti stádiumban felfedezzék a betegséget. Ehhez elegendő lenne évente egy egyszerű, pár perces teszt kitöltése, pl. az órarajzolás vagy a KMT, a Kálmán János szegedi professzor által létrehozott korai mentális teszt, amely néhány perces, egyszerű módszerrel képes kimutatni a demencia-veszélyeztetettséget.

 

Miből áll a terápia?

 

A gyógyszeres kezelés tekintetében minden korszerű hatóanyag hozzáférhető hazánkban, ezek kombinálhatóak, és amióta generikusak, olcsóbbak. Problémát jelent azonban, hogy a betegek elenyésző része kap csak életminőséget javító lefolyáslassító készítményt, ehelyett az észlelhető tüneteket kezelik, hogy pl. nyugodtan aludjon, ne hallucináljon. Odafigyeléssel, évekkel tovább élhetnének ezek az időskori mentális betegségben szenvedők – mondja a főorvos.

 

A gyógyszerek mellett nagyon fontosak a meglévő, még működő szellemi és fizikai képességek karbantartása, lehetőség szerint szinten tartása (pl. memóriatréning). És végül meg kell említeni a család áldozatos, gondoskodó szerepét: az otthon ápolt betegre vigyázni kell, hogy bevegye a gyógyszerét, ne bolyongjon, ne pakoljon – ez egy 24 órás felügyelet.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok