AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét

Rengeteg betegség kialakulásában fontos szerepe van a D-vitamin hiánynak.

Rengeteg betegség kialakulásában fontos szerepe van a D-vitamin hiánynak. Egy nemrégiben készült nagyszabású tanulmány szerint a D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét, köze lehet az időskori demencia kialakulásához és kapcsolat feltételezhető az Alzheimer-kórral is.

Mi is a D-vitamin? Valójában nem is vitaminról beszélünk, hanem egy hormonszerű előanyagról (ún. prohormon), amelyből a májban és egyéb szövetekben alakul ki az aktív hormon. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás és a sejtek működésének szabályozása. Ősztől tavaszig naponta mintegy 80 egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe különböző élelmiszerek (tej, tojás sárgája, olajos hal, gomba) segítségével, azonban a jelenlegi ajánlás ennek többszöröse, 1500-2000 NE. Nyáron szervezetünk saját maga előállítja a D-vitamint a napfény hatására, azonban ez is csak a szükséges mennyiség kb. 90%-át biztosítja, tehát a kiegészítés legtöbbször szükséges.

 

 

Mivel a káros UV sugárzás miatt egyre kevesebbet tartózkodunk a napon, felmérések szerint nagyon kevés halat és tejterméket fogyasztunk, ezért szervezetünk D-vitamin szintje igen alacsony. A D-vitamin elengedhetetlen az agysejtek egészséges működéséhez, így annak hiánya hatással lehet memóriánkra. Már a 20-as éveinkben elkezdődhet az agy sejtjeinek pusztulása, a rövid távú memória fokozatosan romlik, így már egész fiatalon megtapasztalhatjuk a feledékenységet, memóriazavart. Ezen az állapoton tovább ronthat a depresszió, fejsérülés, kábítószer-, ill. alkohol fogyasztása, a D-vitamin hiánya.

D-vitamin természetes pótlása

A csukamájolaj általánosan elterjedt orvosság volt a 19. században, melyet az általános egészség megőrzése céljából gyakorta alkalmaztak. Csak később derült fény arra, hogy a csukamájolaj gyógyító hatása a benne lévő D-vitaminnak tudható be.

Szinte minden évben készül felmérés a magyar lakosság halfogyasztási szokásairól, melyből kiderül, hogy az európai átlaghoz képest még mindig sereghajtónak számítunk, pedig a hal az egyik legjobb D-vitaminforrás. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok: hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna.

A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt.

A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok