Rengeteg betegség kialakulásában fontos szerepe van a D-vitamin hiánynak.
Rengeteg betegség kialakulásában fontos szerepe van a D-vitamin hiánynak. Egy nemrégiben készült nagyszabású tanulmány szerint a D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét, köze lehet az időskori demencia kialakulásához és kapcsolat feltételezhető az Alzheimer-kórral is.
Mi is a D-vitamin? Valójában nem is vitaminról beszélünk, hanem egy hormonszerű előanyagról (ún. prohormon), amelyből a májban és egyéb szövetekben alakul ki az aktív hormon. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás és a sejtek működésének szabályozása. Ősztől tavaszig naponta mintegy 80 egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe különböző élelmiszerek (tej, tojás sárgája, olajos hal, gomba) segítségével, azonban a jelenlegi ajánlás ennek többszöröse, 1500-2000 NE. Nyáron szervezetünk saját maga előállítja a D-vitamint a napfény hatására, azonban ez is csak a szükséges mennyiség kb. 90%-át biztosítja, tehát a kiegészítés legtöbbször szükséges.
Mivel a káros UV sugárzás miatt egyre kevesebbet tartózkodunk a napon, felmérések szerint nagyon kevés halat és tejterméket fogyasztunk, ezért szervezetünk D-vitamin szintje igen alacsony. A D-vitamin elengedhetetlen az agysejtek egészséges működéséhez, így annak hiánya hatással lehet memóriánkra. Már a 20-as éveinkben elkezdődhet az agy sejtjeinek pusztulása, a rövid távú memória fokozatosan romlik, így már egész fiatalon megtapasztalhatjuk a feledékenységet, memóriazavart. Ezen az állapoton tovább ronthat a depresszió, fejsérülés, kábítószer-, ill. alkohol fogyasztása, a D-vitamin hiánya.
D-vitamin természetes pótlása
A csukamájolaj általánosan elterjedt orvosság volt a 19. században, melyet az általános egészség megőrzése céljából gyakorta alkalmaztak. Csak később derült fény arra, hogy a csukamájolaj gyógyító hatása a benne lévő D-vitaminnak tudható be.
Szinte minden évben készül felmérés a magyar lakosság halfogyasztási szokásairól, melyből kiderül, hogy az európai átlaghoz képest még mindig sereghajtónak számítunk, pedig a hal az egyik legjobb D-vitaminforrás. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok: hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna.
A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt.
A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.
Kapcsolódó cikkek