AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A demencia komplex terápiája

A szellemi hanyatlás progrediáló, éveket-évtizedeket felölelő folyamat.

A közvetlen környezet terheinek csökkentésében fontos szerepe van a háziorvosnak a tekintetben, hogy hozzájárulhat a kórkép korai felismeréséhez, ill. koordinálja a gondozási folyamatot, nem elhanyagolható szempont, hogy a háziorvos ismeri leginkább a demens beteget, ill. környezetét. A háziorvos mellett a társadalom szerepe is elengedhetetlen a demens beteg gondozási folyamatában, a támogató-segítő rendszerek a beteg otthoni ápolásában, nappali foglalkoztatásában, végső esetben intézményi elhelyezésében nyújthatnak segítséget.

 

 

A demencia komplex terápiáját egyfajta kettősség jellemzi, egyrészt hosszú távra kell tervezni, másrészt viszont a demencia tünetei időben változékonyak, időről időre más tünetek kerülhetnek előtérbe, a terápiát tehát rugalmasan, az aktuális tüneti képhez kell igazítani. A terápia során először mindig az oki terápia lehetőségét kell mérlegelni. Ezen túl fontos szempont a progresszió lassítása mellett az életminőség javítása. Az életminőség megőrzésébe/javításába beletartozik a nyugodt környezet, gondos ápolás, felügyelet biztosítása, a veszélyhelyzetek elkerülése, a beteg állapotának, élethelyzetének és az adott szituációnak megfelelő világos kommunikáció alkalmazása, a tájékozódás megőrzésének támogatása (e tekintetben kulcsfontosságú a folyamatos felvilágosítás, a realitás visszajelzése és az ingergazdag környezet kialakítása), a kognitív tünetek és a nem kognitív (pszichés és magatartási) tünetek enyhítése, az önellátási képességek fejlesztése, az izoláció elkerülése, a környezetbe való integráció elősegítése, az állandóság biztosítása, a beteg testi épségének védelme, ezek az intervenciók hozzájárulnak a betegek jóllétének (más néven „well-being”) biztosításához.

 

A demens beteg gondozása során elengedhetetlen a család, ill. a gondozó személyek bevonása a rehabilitációs programba, ennekalapja a pszichoedukáció. Amennyiben a családtagokat nem tájékoztatjuk megfelelően a betegség természetéről, irreális elvárásaik miatt kritikusan vagy vádlóan léphetnek fel a beteggel szemben, mely jelentősen rontja magát az alapbetegséget és a rehabilitáció folyamatát is. A pszichoedukáció a rendelkezésre álló információk alapján a lehető legszélesebb körű felvilágosítást jelenti többek között a betegség természetéről, prognózisáról, terápiás lehetőségekről, ápolási-gondozási igényekről. A pszichoedukáció célja az előítéletek és téves hiedelmek eloszlatása, a visszaesések megelőzése és az együttműködő terápiás kapcsolat elősegítése, ill. a beteghez való adekvát beállítódás elsajátításán keresztül a környezeti terhek csökkentése.

 

A demencia farmakoterápiája mellett kiemelt fontosságú a pszichoszociális megközelítés, azaz a különböző tréningek (pl. memória tréning, speciális terápiák, reális orientációs tréning) és neuropszichológiai intervenciók alkalmazása, melyek célja a sérült funkció legalább részleges helyreállítása és a meglévő képességek megőrzése. Emellett fontosak a különböző szocioterápiás megközelítések, melyek során a közösség ereje és a strukturált foglalkozások kerülnek fókuszba.

 

Dr. Falussy Linda

 

Forrás:

 

Bánki M, Bereczki Dániel: Hatóanyagok, készítmények, terápia – Fókuszban a neurológia és a pszichiátria (2005)
Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet: Demensek idősek ellátási protokollja – orvosi változat (2006)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok