AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A gyulladás felgyorsítja a memóriavesztést

A fertőzések felgyorsíthatják az Alzheimer-kórral járó memóriavesztést.

Egy vírusos nátha vagy influenza, de akár egy esés is felgyorsíthatja az Alzheimer-kóros emberek emlékezetvesztését - közölték a nagy-britanniai Southampton egyetemének kutatói. Clive Holmes és munkatársai úgy találták, hogy azoknak az Alzheimer-kóros pácienseknek a vérében, akik akut vagy krónikus fertőzést kaptak, vagy akár elestek és megsérültek, megnőtt a gyulladáshoz köthető fehérje koncentrációja, és memóriavesztésük felgyorsult azokhoz képest, akiknél ilyen probléma nem jelentkezett. A kutatók szerint lehetséges, hogy a testben lévő gyulladás csökkentése "előnyös az Alzheimer-kóros pácienseknek". Holmes és csoportja 222 alzheimeres ember vérében mérte hat hónapon át a TNF-alfa elnevezésű, gyulladáshoz köthető fehérje szintjét, valamint tanulási és emlékező (kognitív) képességeiket. A követéses vizsgálat során többször kikérdezték minden résztvevő gondozóját is.


A tanulmány ideje alatt a páciensek körülbelül felénél fordult elő fertőzés vagy sérülés, amely gyulladást okozott, és megemelte a TNF-alfa szintet. Ezeknél az embereknél mintegy kétszer gyorsabb ütemű emlékezetromlást tapasztaltak, mint azoknál, akiket nem ért fertőzés vagy sérülés. Azoknak a pácienseknek az esetében pedig, akik vérében krónikus gyulladás miatt már a követés kezdetén nagy TNF-alfa koncentrációt mértek, négyszer gyorsabb volt a memóriavesztés. Azoknál az embereknél, akik vérében végig alacsony volt a TNF-alfa szintje, nem hanyatlottak a kognitív képességek. Holmes közleményében hangsúlyozta: nem találtak adatokat és bizonyítékokat arra, hogy a gyors memóriavesztés okozná a fertőzésekkel és sérülésekkel szembeni nagyobb esendőséget. A tanulmány a Neurology című szakfolyóirat kedden megjelent számában olvasható.

 

forrás: weborvos

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok