AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A kiadós étkezések memóriazavarhoz vezetnek

Azok az idős emberek, akik a kelleténél többet esznek, gyakrabban szenvednek memóriazavaroktól.

Azok az idős emberek, akik a kelleténél többet esznek, gyakrabban szenvednek memóriazavaroktól. Aki egy nap 2100 és 6000 kilokalória közötti energiatartalmú élelmiszermennyiséget fogyaszt el, annak kétszer olyan gyakran hagy ki olykor az emlékezete, mint a kisebb étkűeknek.

Minél magasabb a napi elfogyasztott kalóriamennyiség, annál nagyobb a memóriazavarok kialakulásának a kockázata.” – összegzi Yonas E. Geda, az arizonai Mayo Clinic által folytatott kutatás eredményeit.

 

 

A tudósok 1233 hetven és nyolcvankilenc év közötti személy adatait elemezték. Közülük senki nem szenvedett demenciában, viszont 163 résztvevőnél memóriaproblémákat figyeltek meg. Szellemileg legfrissebbnek azok az idős emberek mutatkoztak, akik az átlagosnál kisebb étvágyúak, vagyis számokban kifejezve napi 600-1500 kilokalóriányi energiát juttattak a szervezetükbe.

„A kalóriaszegény, egészséges táplálkozás egyszerű módja az időskori memóriazavarok elkerülésének.” – magyarázza Geda.  Az enyhe kognitív zavar (MCI (mild cognitive impairment)) még nem tekinthető azonosnak a demencia tüneteivel, annak ellenére sem, hogy komolyabb problémáról van szó, mint a normál korfüggő agyi teljesítménycsökkenés. Az enyhe kognitív zavarokban szenvedők 10-15 százalékánál egy éven belül kialakul az Alzheimer-kór vagy a demencia valamelyik másik formája. A többi érintettnél az emlékezőképesség stabil marad, vagy megjavul, és ismét olyan lesz, mint korábban volt.

Noha általánosan elfogadott ajánlás az Alzhemier-kór megelőzésére nem létezik, a szakértők mégis egyetértenek abban, hogy a kiegyensúlyozott, zsírszegény, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, a telítetlen zsírsavak (növényi olajok, hal) fogyasztása, illetve az esetleges magas vérnyomás, a szívritmuszavarok- és a cukorbetegség következetes kezelése hozzájárul az Alzheimer-kór megelőzéséhez.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok