AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A meditációval és jógával fiatalon tartható agyunk

A rendszeres meditáció nem csak a lélekre hat jótékonyan, hanem a legújabb kutatások szerint lassíthatjuk vele agyunk öregedését.

A rendszeres meditáció nem csak a lélekre hat jótékonyan, hanem a legújabb kutatások szerint lassíthatjuk vele agyunk öregedését, valamint már 20 perc jóga jelentősen javítja memóriánkat.

A meditáció pozitív hatásaink széles skáláját csak az utóbbi években kezdték behatóbban tanulmányozni. Exponenciálisan nőnek az erre irányuló kutatások, mióta a neurológusok felfedezték, hogy a meditáció milyen változásokat képes létrehozni az agyban.

 

 

A University of California (Los Angeles) agykutatója, Dr. Florian Kurth úgy találta, hogy a meditáció hosszabb időn át megőrzi az agy szürke állományát – információ-feldolgozó képességét.

100 résztvevőt toboroztak a kísérlethez, 24-77 éveseket. Ötven közülük rendszeresen meditált, ötven soha. A kutatók valamennyi résztvevő agyát szkennelték MRI-vel. Kimutatták, hogy korral növekvően csökkent a kísérletben résztvevők szürkeállománya – amint az várható volt. Azonban meglepetéssel észlelték, hogy a meditáló csoportba tartozók lényegesen kevesebb szürkeállományt vesztettek számos agyterületen.

Mi a helyezet a jógával?

20 perc Hatha jógázás után az elvégzett teszt szerint jelentősen javult a kísérletben résztvevők memóriájának sebessége és pontossága is, valamint az agy koncentráló, illetve az új információk befogadását, megőrzését és használatát szabályozó késsége. Ugyanennyi ideig végzett aerobik gyakorlatok után sokkal gyengébb eredmények születtek.

A 20 perces gyakorlás álló, ülő és fekvő, minden izomcsoportot megmozgató, majd ellazító jógagyakoraltokból állt, a végén mélylégző-gyakorlatokkal és rövid meditációs lazítással.

A jóga nem csak fizikai aktivitást jelent, hanem irányított légzést és meditációt is magában foglal, amely lenyugtatja az agyat és a testet, oldja a feszültséget és a stresszt, ez által javul a teljesítmény.

A jóga nagy előnye még, hogy bárki végezheti. A jóga gyakorlása független az életkortól, testsúlytól, fizikai kondíciótól. A gyakorlatok szabadon variálhatók, könnyíthetők, nehezíthetők tetszés szerint. A testünk mindig megsúgja hogy mi a jó, illetve hogy mi árt neki, ilyenkor visszább vehetünk az intenzitásból. Nem kell minden nap órák hosszat jógázni, napi 10-20 perc rendszeres gyakorlás már gyökeres változást idéz elő a közérzetünkben.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok