AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A mély agyi stimuláció is segíthetne a demens betegeknek

Az eLife című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mély agyi stimulációként ismert módszer a demenciával járó emlékezetvesztés ellen is hatékony lehet.

Az eLife című nyílt hozzáférésű és szakmailag lektorált folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány szerint a mély agyi stimulációként ismert – és néhány betegség, például a Parkinson-kór kezelésében már embereknél is alkalmazott – módszer a demenciával járó emlékezetvesztés ellen is hatékony lehet.

Agyi idegsejtjeink száma – az életkor előrehaladtával – folyamatosan csökken. Ezzel együtt az emlékek felidézésének képessége is lassul, de ez önmagában még nem betegség. Elbutulásról – idegen szóval demenciáról – akkor beszélünk, amikor már a kialakult betegség következtében kezd el romlani az emlékezetünk: egy tünetegyüttesről van szó, amely egyaránt magába foglalja az emlékek felidézésével kapcsolatos nehézségeket, az agykéreg működési zavarait – beszédromlás, mozgásproblémák és az érzékszervek csökkent működése – az ítélőképesség gyengülését és a személyiség általános megváltozását. Szorongás, illetve depresszió is kialakulhat, ami antidepresszánsok alkalmazásával kezelhető ugyan valamennyire, de erre csak a betegek körülbelül negyven százaléka reagál megfelelően.

Emiatt is lenne nagy szükség új és a jelenleginél hatékonyabb kezelési módszerekre, hiszen egyetlen családnak sem könnyű kezelni azt a helyzetet, amikor valakinél megjelennek, majd súlyosbodni kezdenek a demencia tünetei. A szingapúri Nanyang Technological University kutatói új ötlettel álltak elő, méghozzá a mély agyi stimulációnak nevezett módszer demens betegeknél történő alkalmazási lehetőségével. Ez az eljárás már nem ismeretlen a neurológiai betegségek kezelésében, Parkinson-kóros betegeknél például már az 1990-es évektől kezdve alkalmazzák a kézremegés, a 2000-es évek elejétől kezdődően pedig az előrehaladott egyéb tünetek csillapítására. A módszer lényege az idegszövet kóros működésének visszafordítható módosítása: a hatást folyamatos, magas frekvenciájú elektromos impulzus váltja ki, melyet egy generátor (pacemaker) szolgáltat az agy megfelelő területére beültetett elektródán keresztül.

 

 

Lee Wei Lim és kollégái egyelőre még nem demens betegeknél, hanem idősebb patkányoknál próbálták ki a módszert, amellyel 24 óra elteltével is jelentős eredményeket sikerült elérniük az állatok memóriateszteken elért teljesítményét tekintve. Egész pontosan az agy ventromediális prefrontális kéregnek nevezett területét ingerelték, és a rövid távú memória javulása mellett azt is megfigyelték, hogy krónikus ingerlés esetén a hosszú távú memória is javul, sőt új idegsejtek is kialakulnak a hippokampuszban, ami többek között az emlékek kialakításában és rendszerezésében játszik fontos szerepet.

„Mindent egybevéve úgy gondoljuk, hogy a ventromediális prefrontális kéreg krónikus ingerlése új kezelési lehetőséget jelenthet a demenciával kapcsolatos problémákra” – írják cikkükben a kutatók.

 

Források:

Ventromedial prefrontal cortex stimulation enhances memory and hippocampal neurogenesis in the middle-aged rats http://elifesciences.org/content/4/e04803#sthash.6L7Kf5N3.dpuf

 

Mély agyi stimuláció az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében http://www.parkinson-tarsasag.hu/upload/parkinson/document/mely_agyi_stimulacio.pdf

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok