AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A túlsúly is ronthatja a memóriát

A fiatal, túlsúlyos felnőtteknél gyengébben működhet a hosszú távú emlékezeti rendszernek az a része, amely a velünk történt eseményeket rögzíti.

A fiatal, túlsúlyos felnőtteknél gyengébben működhet a hosszú távú emlékezeti rendszernek az a része, amely a velünk történt eseményeket rögzíti, és lehetővé teszi, hogy visszatekintsünk ezekre. Az epizodikus emlékezet működése táplálkozási szokásaink és az étvágyunk szabályozását is befolyásolja, a csökkent működés így túlevéshez vezethet azoknál, akik már amúgy is túlsúlyosak – írja a Cambridge Egyetem beszámolója.

Az elhízás számos betegség kialakulását segíti, így például a szív- és érrendszeri betegségekét vagy épp a cukorbetegségét, és ez egyre nagyobb problémát jelent a nyugati országokban, köztük hazánkban is. Egy pszichológiai szakfolyóiratban megjelent új tanulmány szerint a súlyfelesleg egy további negatív hatással is járhat: rontja a hosszú távú emlékezetünket, így kevésbé leszünk képesek visszaidézni, hogy mit és mikor csináltunk.

 

 

„Az éhség és a jóllakottság érzéseit egyrészt hormonális folyamatok szabályozzák, a túl gyakori evés azonban részben pszichológiai tényezők függvénye is. Hajlamosak vagyunk többet enni például, ha túl sokat tévézünk vagy dolgozunk, és néha akkor is, ha hosszabb időn keresztül szomorúak vagyunk. Az utóbbi időben kezdtük el felismerni, hogy étvágyunkat és az étkezéseink gyakoriságát a memória is befolyásolhatja: számít, hogy mennyire emlékszünk a legutóbbi étkezésünkre, és ha csak kevésbé, az hajlamosabbá tehet minket arra, hogy újra együnk, akkor is, ha egyébként nem olyan régen ettünk” – mondja kutatásuk elméleti hátteréről dr. Lucy Cheke.

A kutatócsoport 50, 18 és 35 év közötti résztvevőnél mérte meg a testtömegindexet, majd egy memóriatesztet is mindenkivel elvégeztettek, amelyben két napon keresztül különféle dolgokat kellett elrejteni különféle környezetekben, majd visszaidézni, hogy mit rejtettek el, hová és mikor. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek magasabb volt a testtömegindexe, általában véve rosszabbul teljesítettek az emlékezeti teszten. „A korábbi vizsgálatok során már fény derült az agy olyan szerkezeti és funkcionális eltéréseire, amelyek a magasabb testtömegindex-szel függenek össze. A mi eredményeink pedig arra utalnak, hogy ezek az eltérések a megtörtént eseményekkel kapcsolatos emlékek létrehozásának és felidézésének csökkent képességével is kapcsolatban állnak” – írják a cikk szerzői.

„Nem állítjuk, hogy a túlsúlyos emberek mind feledékenyebbek lennének, az viszont lehetséges, hogy többségük kevésbé élesen emlékszik a vele történt dolgokra. Például arra, hogy mikor és mennyit ettek legutóbb. Az elhízás szempontjából ez semmiképp sem jó, ezért lenne érdemes nemcsak laboratóriumi, hanem a való életbeli körülmények között is kideríteni, hogy valóban egy általános dologról van-e szó a túlsúlyosok körében” – tette hozzá dr. Cheke.

Ha ez sikerül, akkor a jövőben kidolgozandó testsúlycsökkentő programok elkészítésekor már az epizodikus memória romlását is figyelembe lehetne venni, s olyan segítséget nyújtani – például étkezési napló vezetésével – amely kiküszöböli ezt a fajta feledékenységet.

Forrás: Being overweight linked to poorer memory http://www.cam.ac.uk/research/news/being-overweight-linked-to-poorer-memory

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok