AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer– agresszió

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.

Miért lép fel az agresszió?

 

Senki nem tudja pontosan, miért válnak az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agresszívvá. Lehetséges, hogy az agresszió magának az Alzheimer-kórnak egy tünete, ám az is lehet, hogy a beteg közvetlen környezetének reakcióira, viselkedésére adott válaszreakció.

 

 

Kiváltó tényező:

 

Az agresszió minden előzetes figyelmeztető jel nélkül is fellángolhat, bármiféle nyilvánvaló ok nélkül. Ugyanakkor vannak bizonyos kiváltó okok, melyekre jobb odafigyelni. Ezek ismeretében könnyebb a beteg frusztrációs szintjét alacsonyan tartani, így a kitörések számát, illetve erősségét csökkenteni. Az Alzheimer-agresszió leggyakoribb kiváltó tényezői a következők:

 

  • Diszkomfort-érzet, melyet okozhat az alváshiány, fájdalom, illetve jelentkezhet gyógyszer mellékhatásaként is.
  • Környezeti hatások, mint például zaj, túlságos sürgés-forgás, rendetlenség a beteg körül.
  • Zavar, melyet az egyszerre feltett túl sok kérdés vagy utasítás miatt érez a beteg, illetve az a (vélt vagy valós) érzés vált ki, hogy a környezete terhére van.

Hogyan csökkenthető az agresszió?

 

Ha ismeri az agressziót kiváltó tényezőket, lépéseket tehet annak megakadályozására. Próbálja meg a következőket:

 

  • Előzze meg a helyzetet! Kerüljék azokat a szituációkat, melyben a beteg kényelmetlenül érezheti magát, amelyek túl stimulálóak, vagy zavaróak a számára.
  • Ne tegyen fel túl sok kérdést egyszerre a betegnek, ne adjon a számára bonyolult utasításokat, és ne beszéljen vele negatív hangnemben. Így kevésbé valószínű, hogy megzavarja, vagy provokálja a gondozott személyt!
  • Próbáljon meg ideális környezetet biztosítani az Alzheimer-kórban szenvedő számára! Csökkentse a beteg környezetében a zajokat, rendetlenséget vagy a túlzott jövés-menést.
  • Ne mondjon ellent a betegnek! Ne feledje, az Alzheimer-kórban szenvedő beteg egy teljesen másik világban él! Ahelyett, hogy megváltoztatná a világról alkotott elképzelését, csak üljön le mellé, és hallgassa meg, próbálja megismerni az ő világát.
  • Koncentráljon a múltra! Az Alzheimer-kór a rövid távú memóriát érinti, így gyakran sokkal könnyebb és egyszerűbb a beteggel a régmúlt dolgokról beszélgetni, mint arról, hogy mit látott a TV-ben előző este.
  • Használjon emlékeztető cédulákat! A betegség előrehaladtával még a leghétköznapibb feladatok (pl. fogmosás, öltözködés) elvégzésére, vagy azok mikéntjére is nehéz a betegnek emlékeznie. A lakás kulcsfontosságú pontjain elhelyezett emlékeztető cédulák segíthetnek megelőzni a betegnek feledékenysége miatti frusztrációját.

Az ápoló érzelmei és az Alzheimer-agresszió:

 

Az Alzheimer-beteg gondozása nem könnyű. Az éjjel-nappali ellátás biztosítása nem csak fizikai, de jelentős érzelmi terhet is jelent. Mindehhez még hozzájárul az a szomorúság és csalódottság érzése, melyet szerettünk szemünk láttára történő leépülése, elvesztése okoz. Nem meglepő ezután, ha elszigeteltnek, depressziósnak érzi magát. Előfordulhat, hogy mindez a beteggel szembeni visszaélésszerű magatartáshoz vezet.

 

Amennyiben Ön Alzheimer-kóros beteget ápol, tegyen meg mindkettőjüknek egy szívességet: kérjen segítséget, ha a depresszió, szorongás, kimerültség, ingerlékenység jeleit tapasztalja magán! Higgye el, ha odafigyel önmagára, az nagyban segíti abban, hogy jobban gondját tudja viselni másoknak!

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok