AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer ellen jó a kávé?

Az egereknél bevált a koffein, emberek esetében azonban egyelőre korai reménykedni.

Floridai kutatók vizsgálatai szerint az elbutulással járó betegségek kezelésében illetve megelőzésében hatékony lehet a nagy mennyiségű koffein. Állításuk szerint öt csésze kávé vagy tizennégy csésze tea megelőzheti az időskori memóriaproblémákat, mint például az Alzheimer-kórt. A kijelentést egyelőre még feltételes módban tették mivel eddig csupán egereknél vált be a koffeines kezelés. A dél-karolinai Egyetem kutatói ötvenöt egeret teszteltek, amelyek 18-19 hónaposak voltak, ez kor lényegében az emberi léptékben a hetvenéves kornak felel meg. Az egereket megvizsgálták és a memóriazavarra utaló jeleket mutató példányokat elkülönítették, majd két csoportra osztották őket, az egyik csoport az ivóvizébe kapott kávét, míg a másik nem. A kísérleti alanyoknak jutatott koffein mennyisége megegyezett azzal, amennyi öt kávéban, illetve tizennégy csésze teában van.

 

Két hónap múlva újra tesztelték az állatokat és az eredmények azt mutatták, hogy azok az egerek amelyek kávét kaptak jobb eredményt értek el, mint azonos korú demenciamentes társaik, míg a tiszta vizet kapó egereknél folytatódott az elbutulás. Továbbá a kávéra szoktatott példányok agyában a vizsgálatok szerint felére csökkent a béta-amiloid fehérje mennyisége. A jelenséget úgy magyarázták a tudósok, hogy a koffein feltehetően visszafogja a fehérje termeléséért felelős enzimeket. Ez a kutatócsoport korábban már megállapította, hogy fiatalabb alzheimer kóros egereknél koffein adagolásával megelőzhető a memóriazavarok kialakulása.

Forrás: foxnews.com

„A korábbi és a legújabb kísérletek alapján bizonyosnak látszik, hogy a koffein nem csupán megakadályozza a memóriazavar kialakulását, hanem hatékonyan kezeli is a betegséget" - nyilatkozta a kutatásokat irányító Gary Arendash a BBC-nek. A kutatók most szeretnék elkezdeni a kísérleteket embereken is. Ugyanis arra nincs bizonyíték, hogy az emberek esetében is működne az ami az egereknél bevált. Kétséges továbbá a koffein dózisa, ugyanis az emberek esetében 500 milligramm koffein bevitele lenne szükséges, amelyet a legtöbb ember szervezet könnyen feldolgozna, de problémát jelentene a magasvérnyomásban szenvedők, illetve a terhes nők számára. Rebecca Wood Alzheimer-kutató szerint ma még korai kijelenteni, hogy a koffein a megoldás a betegség kezelésére.

 

forrás: weborvos.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok