AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-falu épül Franciaországban

Barátságos, a kórházi környezet helyett sokkal természetesebb élőhelyet kínál majd a Délnyugat-Franciaországban épülő Alzheimer-falu.

Barátságos, a kórházi környezet helyett sokkal természetesebb élőhelyet kínál majd a Délnyugat-Franciaországban épülő Alzheimer-falu. Az első betegek várhatóan 2019 végén költözhetnek be.

A francia Dax mellett épülő falu mintáját egy holland, Amszterdamhoz közeli Alzheimer-településadta. Az elképzelés az, hogy amennyiben az ápolásra szoruló betegek nem kórházi környezetben, fehér egyenruhában grasszáló ápolók körében élik le az életüket, talán nem is csak kellemesebb lesz a életük, de még eredményesebb is lehet a kezelésük – tudósított a BBC.

Jean-François Dartigues professzor, a bordeaux-i CHU Pellegrin Egyetemi Kórház neurológusa és epidemiológusa szerint az Alzheimer-kór és a kapcsolódó betegségek Franciaországban már ma is több mint egymillió beteget érintenek, és évente több mint 200 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegség gyógyíthatatlan, nincsen olyan ma ismert eljárás, amely képes lenne megfékezni.

De mit jelent az, hogy Alzheimer-falu? 

A francia település úgy néz ki, mint egy hagyományos középkori kisváros, erőddel a középpontjában. Csak itt az erőd egy szupermarket, egy étterem vagy egy fodrászat, olyan helyek, ahol találkozni lehet, ahol több lehet a betegek számára a természetes interakció, amelyek segítségével kiszakadhatnak óhatatlan elszigeteltségükből

 

A faluban gyakorlatilag nincsenek kerítések, az utak biztonságosak.

AZ ÁPOLÁSRA SZORULÓ BETEGEK NINCSENEK MAGUKRA HAGYVA, DE A TERVEK SZERINT A SZÁZ ÁPOLÓ, ILLETVE AZ ÖNKÉNTESEK CIVIL RUHÁBAN TELJESÍTENEK MAJD SZOLGÁLATOT A TELEPÜLÉSEN,

és az ápolás is alternatív terápiát jelent majd, például több speciálisan kiképzett kutya is segíti majd a betegeket.

Mindez nemcsak kellemesebb környezetet jelent, de a francia szervezők szerint egyfajta kutatási lehetőséget is, mert össze lehet majd hasonlítani a hagyományos és az alternatív terápiák eredményeit. 

 

Index

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok