AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór családügyi szempontból

Az Alzheimer-kór negatív hatással van a beteg környezetére, családjára is.

Az Alzheimer-kór negatív hatással van a beteg környezetére, családjára is, ezért fontos, hogy ne csak egészségügyi oldalról vizsgáljuk, hanem családügyi szempontból is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Székesfehérváron. Beneda Attila a Katolikus Szeretetszolgálat Adj esélyt az éveidnek! mottóval jövő szombaton megrendezendő, az Alzheimer-kór elleni világnaphoz kapcsolódó helyi figyelemfelhívó programjáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, örömteli módon folyamatosan nő Magyarországon a születéskor várható élettartam, de ezzel együtt emelkedik a demenciában szenvedők száma is.

Rámutatott arra, hogy a betegség megelőzhető, elsősorban életmódváltással, rendszeres sportolással, a dohányzás mellőzésével. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke elmondta: a katolikus egyháznak feladata a családok és a bajban lévők támogatása, ezért is álltak az ügy mellé, így felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy mindenki felelős önmagáért és másokért. Jelentős problémának nevezte a demenciát, amellyel Magyarországon 250 ezren küzdenek, az érintettek száma pedig meghaladja az egymilliót. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester azt mondta, az Alzheimer-kórral küzdők a leginkább kiszolgáltatottak a társadalomnak, a közösség emberi és lelki támogatására szorulnak.

 

Erre szeretnék felhívni a figyelmet a székesfehérvári rendezvénnyel, a problémakört sok oldalról igyekeznek körüljárni. Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kiemelte, hogy az emberek nagy része életének utolsó tíz évében segítségre szorul, ennek egyik oka a demencia, amely óriási lelki, érzelmi és anyagi terhet jelent a hozzátartozók számára. Jelezte, hogy szervezetük 2015-ben uniós forrásból programot indított, amelynek keretében legalább hétszáz szakdolgozót képeztek. Egy újabb pályázat segítségével igyekeznek a szakemberek által kitalált gondozási formát a gyakorlatba átültetni, emellett az egészségfejlesztési irodák segítségével felkészíteni a társadalmat a demenciás betegek gondozására, rövidfilmekkel felhívni a figyelmet a demencia jelenségére, továbbá ingyenes információs órákat tartani a hozzátartozóknak.

A kiosztott összegzés szerint szeptember 21-én, az Alzheimer-kór elleni világnapon Székesfehérváron több helyszínen várják az érintetteket, érdeklődőket. A városházán szakmai konferenciát rendeznek A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei címmel, a Városház téren tematikus sátrakban a demencia megelőzését és kezelését mutatják be, míg az Alba Plaza előtti téren demencia szűrést is végeznek.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok