AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és a gyűjtögetés

Demens betegeknél gyakran jelentkező probléma, hogy összegyűjtenek számukra fontosnak ítélt tárgyakat, majd felhalmozzák a lakásukban.

Demens betegeknél gyakran jelentkező probléma, hogy összegyűjtenek számukra fontosnak ítélt tárgyakat, majd felhalmozzák a lakásukban. Általában teljesen haszontalan dolgokat gyűjtenek, így műanyag zacskókat, flakonokat, régi ruhákat és újságpapírt. Az eltelt hónapok, évek alatt csak nő az elrakott dolgok száma, és a betegek nem engedik kitakarítani az otthonukat, és elvitetni onnan a felhalmozott szemetet.

A tárgyak gyűjtésének kényszere egyértelműen a demencia számlájára írható. A betegek nem emlékeznek, hogy hova tették el a dolgaikat, így megnyugtatja őket, ha azok szem előtt vannak. Ráadásul egy idő után emberi kapcsolataik leépülnek, figyelmük a tárgyak felé terelődik, amiből egyre többet halmoznak fel. Elképzelik, hogy mire fogják használni őket, majd később megfeledkeznek róluk, és csak a szemét mennyiségét növelik a lakásban.

 

 

Az Alzheimer-kórtól szenvedő betegekre jellemző, hogy eldugdossák a tárgyaikat, pénzüket, mert attól félnek, hogy valaki kifosztja őket. Később elfelejtik, hogy hova tették ezeket, és rokonaikat gyanúsítják meg azzal, hogy szándékosan meglopták őket. Ezek az események többnyire egybevágnak a téves eszmék kibontakozásával.

A gyűjtögetés önmagában veszélytelen, azonban néha olyan mértéket ölt, hogy a hozzátartozóknak közbe kell lépni. Ilyen eset lehet:

•             ha a beteg élelmiszert rejteget, ami bomlani kezd, és bogarak lepik el a lakást

•             ha a felhalmozott szemét tűzveszélyessé vagy balesetveszélyessé válik

•             ha a szemét között a beteg már nem találja meg a legfontosabb tárgyait sem

Hasznos tanácsok

  • Sosem szabad elfelejteni, hogy a betegek számára a felhalmozott tárgyak biztonságérzetet adnak, ezért a hirtelen eltávolításuk a demens embert zaklatottá, nyugtalanná, agresszívvá tehetik.
  • A takarításnak fokozatosan kell előre haladnia, és lehetőleg a beteg jelenlétében kell zajlania, annak beleegyezésével.
  • A beteget nem érdemes győzködni, vagy logikus érvekkel hatni rá, a betegsége miatt úgysem fogja megérteni, miről van szó.
  • A beteggel lehet alkut vagy csereüzletet kötni, pl. a romlott élelmiszert meg kell próbálni frissre cserélni.
  • A kidobott szemetet a lehető leghamarabb el kell szállíttatni, mert a beteg vissza fogja hordani a lakásban.
  • Nem kell minden szemetet eltávolítani, lehet, hogy a tárgyak átrendezése, biztonságos konténerbe helyezése, ösvények kialakítása elegendő ahhoz, hogy újra lakható legyen a lakás.
  • A fontos iratokat, orvosi dokumentumokat, értékeket biztonságos helyre kell tenni. Ha szükséges, ezekről egy másolatot kell a betegnek adni, amiket kedve szerint elhelyezhet bárhova.

(Dr. Muszil Dóra)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok