AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és a séta

A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.

A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.

 

Dr. Cyrus Raji és a Pittsburghi Egyetem radiológusai szerint a védőhatás eléréséhez 10 éven keresztüli heti 8 kilométeres séta elegendő, mely főként a memória és a tanulási funkciók területén érvényesül – hangzott el az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság tudományos ülésén.

 

 

Az Alzheimer-kór visszafordíthatlan, fokozatosan romló betegség, mely lassan a memória folyamatok és a gondolkodási készség elvesztéséhez vezet – statisztikák szerint az Egyesült Államokban 2,4-5 millió ember érintett, és a következő évtizedben az esetek számának emelkedését várják. Hazánkban a 60 éven felüliek körében mintegy 1 százalékra tehető a betegek száma, amely arány a 85 év felettiek körében 50 százalékra nő.

Ugyanakkor az enyhe kognitív zavar (MCI) egy életkorhoz köthető elváltozás, bár nem olyan súlyos fokú, mint az Alzheimer-kór, azonban a betegek mintegy felében Alzheimer-kórrá való átalakulás tapasztalható.

Fontos a fizikai aktivitás

A tanulmány során, mely mintegy 20 éve zajlik, Dr. Raji és munkatársai a fizikai aktivitás és az agyműködés összefüggését elemezték, mintegy 299 egészséges egyénre (átlagéletkor 78 év), illetve 127 kognitívan károsodott egyénre, 83 mérsékelt elváltozást mutató, illetve 44 Alzheimer-kóros betegre kivetítve. A kutatók mérték, hogy a résztvevők séta során milyen távolságot tesznek meg, valamint tízéves követési időszakot követően mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) segítségével térképezték fel az agytérfogat változásait. A térfogat jól kifejezi az élő agysejtek számát. A vizsgálatokat mentális készséget vizsgáló kérdőívekkel egészítették ki.

A kutatók megállapították, hogy a fizikai aktivitás szintje összefüggést mutatott mind az agytérfogattal, mind a kérdőíven elért eredményekkel. A vizsgálatokat súlyozták kor, nem, testzsír összetétel, fejméret, végzettségi szint és más faktorok szerint.

Mivel az Alzheimer-kór gyógyszerére a közeljövőben nincs kilátás, meg kell ragadni a tünetek csökkentésének, illetve a folyamat lassításának lehetőségeit. Ezek alapján a kutatók a betegeknek mintegy heti 8 kilométer sétát ajánlanak, azonban az egészségesek is csökkenthetik kognitív készségeik hanyatlási kockázatát mintegy 10 kilométeres séta segítségével.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok