AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és autóvezetés

A vezetési képesség hanyatlása nagy dilemmát okoz az Alzheimer-kórban szenvedő pácienseknek, gondozóiknak és orvosaiknak egyaránt.

A vezetési képesség hanyatlása nagy dilemmát okoz az Alzheimer-kórban szenvedő pácienseknek, gondozóiknak és orvosaiknak egyaránt. Az autóvezetés sok demenciában szenvedő embernek a függetlenség, az önállóság és a társadalmi életben való részvétel lehetőségét jelenti, ugyanakkor a járműközlekedésben alapvető feltétel az általános biztonsági szabályok betartása és annak biztosítása, hogy se a demens beteg, se a forgalom többi résztvevője ne kerüljön semmiféle veszélybe. Hogy oldható meg mindez?

A vezetésre való alkalmasságot egyedi vizsgálaton állapítják meg. A döntésben a legfontosabb szerepe a páciens egészségügyi állapotának, a demencia típusának és a betegség stádiumának van.

 

 

Nem törvényszerű, hogy a demencia korai stádiumában lévő páciens elveszíti vezetési alkalmasságát. Ennek ellenére tanácsos már a betegség korai szakaszában elgondolkodni azon, hogy autóvezetés helyett milyen alternatívák léteznek, melyek lehetővé teszik, hogy a páciens továbbra is tevékeny maradhasson. Közepesen súlyos vagy súlyos demenciában a gépjárművezetés már nem megengedett.

Térbeli látás zavara, viselkedési- és mozgászavarok

A demencia következtében a vezetésre való alkalmasságot a tájékozódási képesség zavara, a reakcióidő csökkenése és a bonyolult helyzetek gyors felismerésének nehézsége befolyásolja. A forgalomban való közlekedést ráadásul akadályozza a térbeli látás zavara, valamint a viselkedési- és mozgászavarok is.

Magyarországon a hatályos jogszabályoknak megfelelően egy embernek csupán egyszer, a jogosítvány megszerzésekor kell tanúsítania elméleti és gyakorlati gépjárművezetői jártasságát. A továbbiakban a háziorvos feladata rendszeres időközönként ellenőrizni az egészségügyi alkalmasságot és engedélyezni a vezetői engedély meghosszabbítását. Az engedély kiadására 70 éves kor felett 2 évente kerül sor, ilyenkor az orvos a látás- és hallásvizsgálat mellett – szükség esetén – neurológiai vagy pszichiátriai szakvéleményt is kérhet.

Amennyiben az orvos szerint az idős ember szellemi képességei olyan mértékben csökkentek, hogy korlátozzák az autóvezetésben, és így a forgalomra is veszélyt jelent, akkor jogában áll az engedély kiadását megtagadni. Ismert demens betegek esetében pszichiáter szakorvosnak kell nyilatkoznia a gépjármű-vezetői alkalmasságról.

Mit tehetnek a hozzátartozók a demens beteg érdekében?

  • Beszélgessen az érintettel, és hívja fel a figyelmét a járművezetéssel járó veszélyekre és az óvatosságra.
  • Terelje el a beteg gondolatait, igyekezzen elérni, hogy a demens páciens ne gondoljon az autóvezetésre.
  • Kínáljon fel neki más lehetőségeket, és biztosítsa arról, hogy Ön elviszi autóval, ahová akarja.
  • Rejtse el az autó kulcsait.
  • Olyan helyen parkolja le a járművet, ahol a beteg már nem lát rá, hogy ne jusson eszébe vezetni.
  • Tegyen valamit az autóval, hogy ne induljon be, például: cserélje ki az akkumulátort vagy csavarja ki a gyújtógyertyát.
  • Zárja el az autót.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok