AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és fürdés

A fürdetés az egyik legnehezebb ápolási feladat,mivel intimsége vagy épp az intimitás hiánya miatt a demens beteg gyakran kellemetlennek,vagy fenyegetőnek érzi azt.

A fürdetés az egyik legnehezebb ápolási feladat, mivel intimsége vagy épp az intimitás hiánya miatt a demens beteg gyakran kellemetlennek, vagy fenyegetőnek érzi azt. Ráadásul az Alzheimeres betegeknél már a betegség korai szakaszában kialakulhat a víziszony, ezért foggal-körömmel harcolnak a fürdés vagy zuhanyzás ellen.

Az Alzheimer-kórban szenvedők eleinte még kifogásokat keresnek (pl. „most fürödtem”), de később már csak egyszerűen elutasítják, illetve fizikailag is ellenállnak annak.

 

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg a fürdés során sikítozhat, és akár verekedhet is. Az ilyen viselkedés gyakran azért fordul elő, mert a beteg nem emlékszik rá, a fürdés mire jó, vagy nincs türelme elviselni a vele járó kellemetlenségeket (meztelenség, hideg vagy meleg víz, stb.). Fontos, hogy ne vegye magára az ilyen viselkedést. Maradjon nyugodt, türelmes, és próbálja ki tippjeinket!

A fürdés elutasításának lehetséges okai

Fiziológiai vagy orvosi okok

  • depresszió, ami a személyes higiénia iránti érdeklődés elvesztését okozhatja
  • a hideg és meleg víz hőmérsékletének érzékelésében bekövetkező változás, melyet a hipotalamusz károsodása is okozhat
  • agykárosodás okozta változás a víz érzékelésében

Környezeti okok

  • gyenge fényviszonyok, mely mellett a beteg nem jól látja a kádat vagy zuhanyzót
  • a beteg nem találja a fürdőszobát
  • a helyiség túl hideg
  • a víz túl meleg vagy hideg
  • a víz túl mély

Egyéb okok

  • eséstől való félelem
  • víztől való félelem
  • napi rutinban való változás
  • ismeretlen a gondozó személye
  • megalázottság érzése, hogy emlékeztetve lett a fürdésre
  • szégyenérzet amiatt, hogy meztelenül kell lennie más előtt
  • fáradtság
  • hajmosástól való félelem
  • túl sokat kell várnia, míg a gondozó elkészíti a fürdőt
  • félelem a szappantól, a folyó víz hangjától, stb.

Mérje fel a helyzetet, mielőtt nekikezdene! Engedje a betegnek, hogy a tőle telhető legtöbbet maga csinálja, Ön csak álljon készenlétben arra az esetre, ha segíteni kell. Mérje fel, hogy a beteg képes-e magától megtalálni a fürdőszobát, megtartani az egyensúlyát, emlékezik-e rá, melyek a fürdés lépései, hogyan kell a szappant használni?

Gondolja végig, azelőtt mikor volt a beteg fürdésideje, próbálja ehhez, vagy ahhoz az időponthoz igazítani a fürdetést, mikor a beteg a legnyugodtabb.

Amennyiben a fürdetés nehézkesen megy, a beteg ellenáll, elég, ha csak két-háromnaponta fürdeti, különben pedig egy nedves szivaccsal megmosdatja. Ajánljon „jutalmat” a fürdésért – pl. kedvenc ételt. Soha ne hagyja a beteget egyedül a fürdőkádban vagy a zuhany alatt!

Készítse elő a fürdőszobát!

Készítse elő a fürdéshez szükséges eszközöket (törölköző, szappan, sampon), és mondja a betegnek, hogy ideje fürdeni. Ellenőrizze, hogy a fürdőszoba elég meleg-e, majd tekerjen egy nagy fürdőlepedőt a beteg köré, mely kellő intimitást és meleget ad.

A kádba először csak kevés vizet engedjen, és értékelje a beteg reakcióját – lehet, hogy több vagy melegebb/hidegebb vizet kér. Használjon csúszásmentes gumiszőnyeget a kádban és a fürdőszobában is! Sokat segít, ha van kapaszkodórúd felszerelve. Ellenőrizze, hogy a kézi zuhanyfej vízsugárzása nem túl erős-e, és készítse elérhető távolságba a szappant és sampont. Kísérje figyelemmel a víz hőmérsékletét, mivel a beteg nem biztos, hogy kellően tudja értékelni azt.

Ha a beteg inkább zuhanyozni szeretne, használjon széket a zuhanyzóban, amire leülhet. Ha kell, takarja azt le egy törülközővel, hogy ne érezze túl hidegnek.

Mindig egyszerűen megfogalmazott utasításokkal segítse a beteget a fürdésben (pl. „Tegye a lábát a kádba! Üljön le! Itt a szappan, mossa meg a karját” stb.).

Ne feledje, hogy a fürdéshez, ellazuláshoz idő kell – ez a feladat sokkal időigényesebb, mint azt elsőre gondolná!

Fürdés utáni ellátás

Ellenőrizze, hogy a betegen nincsenek-e fekélyek, kiütések – különösen, ha a beteg inkontinens vagy nem tud mozogni. Használjon testápolót a bőr kiszáradásának megelőzésére, illetve hintőport a ráncos vagy összefekvő bőrterületeken.

Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg fürdetése bizonyos napokon könnyebb, máskor nehezebb. Gyakran a beteg ellenállása miatt csak a fürdőszivacsos lemosást sikerül elérni. Ne feledje azonban, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az emberek többsége sokkal ritkábban fürdött vagy cserélt ruhát, mint azt manapság tesszük. Számukra ez a „normális”, így ne próbálja a betegre ráerőszakolni az Ön elképzelését, hanem elégedjen meg azzal, hogy minden Öntől telhetőt megtesz a beteg higiéniájának megőrzése érdekében!

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok