AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és jogi kérdések

Az Alzheimer-kór diagnosztizálását követően minél előbb érdemes bizonyos jogi kérdéseket tisztázni.

Nagyon fontos, hogy készüljön egy olyan pontosan megfogalmazott dokumentum – két független tanú jelenlétében, vagy ügyvéd, közjegyző közreműködésével –, amely a beteg kívánságait és döntéseit tartalmazza. Ebben a beteg kinevezheti az(oka)t a személy(eke)t, aki(ke)t felhatalmaz arra, hogy a későbbiekben döntsön helyette pénzügyi és egészségügyi kérdésekben, beleértve a hosszú távú kezelésre vonatkozó terveket is. Amennyiben az Alzheimeres beteg olyan mentális állapotban van, hogy jogilag döntésképesnek számít, fontos, hogy aktívan részt vegyen a jogi előkészületekben. Fontolja meg jogi szakember bevonását!

 

 

Mindenképpen figyeljenek arra, hogy a dokumentum tartalmazza az alábbiakat:

 

  • Hivatalos gyám kinevezése – Ez lehetőséget biztosít a beteg számára, hogy kinevezzen valakit (általában egy családtagot vagy barátot, akiben bízik), aki helyette eljár majd jogi ügyekben, mikor ő már erre nem lesz képes.
  • Hivatalos gyám az egészségügyi kérdésekre – A beteg által erre kijelölt személy dönt majd helyette egészségügyi kérdésekben, az orvos által javasolt kezelésekről, gyógyszerekről.
  • Hivatalos gyám a pénzügyi döntésekre – A beteg által erre kijelölt személy dönt majd a beteg helyett pénzügyi kérdésekben, bankügyletekben, mikor a beteg már nem lesz erre képes.
  • Végrendelet – A beteg végakarata tartalmazza, hogy kire bízza ingatlanának és ingóságainak kezelését, ha ő már képtelen lesz arra, illetve  kifejezi, kire mit hagy halála után.

Pénzügyek

 

A beteg pénzügyi helyzetének pontos feltérképezése sokat segít abban, hogy felkészüljünk a betegséggel járó egészségügyi, illetve a beteg ellátásával kapcsolatos kiadásokra.

 

  • Vegyék számba a bankszámla kivonatokat, a rezsi kiadásokat, biztosítási és adó papírokat.
  • Ha szükségesnek látja, kérje pénzügyi tanácsadó segítségét!
  • Vegyék számba az orvosi kezelés, ápolás költségeit, illetve azt, várhatóan milyen kiadással járnak majd a gyógyszerek, táplálékkiegészítők, inkontinencia termékek.

Sem a beteg, sem a család számára nem egyszerű eme döntések meghozatala, ám ha idejében szembe néznek a jövővel, könnyebb felkészülni arra, s hosszú távon mindenkinek bizonyos fajta megnyugvást jelenthet.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok