AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és testtömeg-index

A testtömeg-index (BMI) nem csak arról szolgáltat információt, hogy valaki túlsúlyos-e vagy sem.

A Kansasi Egyetem kutatói rájöttek, hogy az Alzheimer-kór korai stádiumában a BMI értéke gyakran alacsony.

A vizsgálatokban 506 ember vett részt. Egy csoportjuknál semmilyen kognitív panasz nem volt kimutatható, a másik csoportba sorolták azokat, akiknél enyhe problémák jelentkeztek, a harmadik csoport tagjainál pedig már diagnosztizálták az Alzheimer-kórt.

 

Alacsony BMI

 

A tudósok az agy állapotát képalkotó módszerekkel és agy-gerincvelői folyadék analízisével vizsgálták, hogy az Alzheimer-kórra jellemző biomarkerek jelenlétét a betegség korai stádiumában kimutathassák.

 

Azoknak, akiknél kimutatták az Alzheimer-kór korai jeleit, gyakran alacsonyabb volt a BMI-jük (25 alatti érték), mint azoknak, akiknél a betegséget jelző biomarker nem volt kimutatható.

 

„A vizsgálatok eredménye szerint beigazolódni látszik az a feltételezés, miszerint az Alzheimer-kór kezdeti szakaszában az agyi elváltozások kihatással vannak az anyagcserére.” – állítja Jeffrey M. Burns, a kutatás vezetője. Ebben feltehetően a hipotalamusz területén keletkezett károsodások játszanak szerepet. Ez az agyi régió szabályozza többek között az energiaháztartást, és a tápanyagok felvételét.

 

 

 

 

„További vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy kimutassák, valóban van-e összefüggés a BMI és az Alzheimer-kórt megelőző állapot között.” – foglalja össze Burns az eredményeket.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok