AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór: ha már nem tudod, nem fáj?

Általában túl későn ismerik fel Magyarországon az Alzheimer-kórt, a helyzetet pedig a gyógyszerek hozzáférhetősége, támogatottsága is súlyosbítja.

Csupán becslések lehetnek, hogy hány embert sújt Magyarországon az időskori demencia és azon belül is a leggyakrabban előforduló Alzheimer-kór – hangzott el kedden egy háttérbeszélgetésen. A beszélgetésre abból az alkalomból került sor, hogy a Richter – miután több készítménnyel is rendelkezik a központi idegrendszer területén – Alzheimer-kór kezelésére szolgáló készítményt vezetett be. A betegségre visszatérve, egy biztos: a helyzet nagyobb odafigyelést kívánna, hiszen legalább negyedmillió honfitársunk él demenciával, ezen belül pedig 150-180 ezer lehet az óvatos becslés szerint az Alzheimer-kóros betegek száma.

Janka Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Pszichiátriai Klinikájának vezetője szerint már a betegség viszonylag korai diagnosztizálása is gondot okoz. Holott – fejtette ki Janka professzor –, az Alzheimer-kór gyanúja viszonylag nagy biztonsággal megállapítható néhány olyan teszt segítségével is, amelyeket akár a háziorvosnál várakozva is ki lehetne tölteni. Nem kecsegtet sokkal több jóval a folytatás sem, hiszen például a demencia megállapítása céljából végzett PET-vizsgálatokat ez év januárjától nem finanszírozzák. Márpedig a pontos diagnózishoz komoly vizsgálat kell, hiszen az Alzheimer-kór tünetei gyakran nagyon hasonlóak az időskori depresszióéhoz. A betegség 8-12 éves lefolyása alatt a betegek így vagy családjukra bízva tengődnek, vagy a gondozó intézetek hiánya miatt egy otthonban kapnak – sajnos nem az Alzheimer-kóros betegekre szabott – ellátást.

Hasonlóképpen hátrányos helyzetben vannak a betegek a gyógyszerek kiváltásakor – erősítette meg Kovács Tibor, a Semmelweiss Egyetem docense, a Demencia Ambulancia vezetője. Mivel a készítményeket csupán 50 százalékkal támogatja az egészségbiztosítás, azért egy Alzheimer-kóros beteg havi gyógyszeradagja tízezer forintos nagyságrendű – mondta az ambulancia vezetője. Ráadásul a gyógyszerekhez jutás sem egyszerű, hiszen szűk az azok felírására jogosult orvosok köre.

A két szakember kijelentette: tapasztalatuk szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani az időskori demenciára és azon belül az Alzheimer-kórra, hiszen a korai felismerés esetén évekkel lehetne meghosszabbítani a betegek életét és azt az időt, amit tudatuk birtokában leélhetnének.

 

forrás: WEBORVOS.HU/DMD

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok