AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór – Súlyvesztés a korai figyelmeztető jel?

A túlsúlyos középkorúaknál magasabb a későbbi Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

A látszólagos ellentétet egy új tanulmány segít megmagyarázni. Eszerint a fogyás lehet az egyik legelső figyelmeztető jele az Alzheimer-kórnak, még jóval azelőtt, hogy a memóriaproblémák vagy egyéb tünetek jelentkeznének.

 

A testsúly, mint kockázati tényező?

 

Idősebb embereknél, akiknek nincs memória problémája, vagy csak enyhe mentális zavart mutatnak, a normális testsúly vagy soványság (ebben az esetben a 25 alatti testtömeg index) fokozott Alzheimer-kór kockázatot jelent.

 

Az összefüggés azoknál volt a legerősebb, akik a legkevesebb jelét mutatták a memóriavesztésnek – ez arra utal, hogy az Alzheimer-kórosak alacsonyabb testsúlya nem az étkezésekről való elfeledkezéshez kapcsolódik.

 

„Kutatásaink arra engednek következtetni, hogy a betegség már nagyon korán testi tünetekben nyilvánul meg” – nyilatkozta a Kansas Egyetem Alzheimer Centrumának társigazgatója, Jeffrey M. Burns. „Eddig úgy gondoltunk az Alzheimer-kórra, mint az agy betegségére, de lehet, hogy ennél többről van szó” – mondta.

 

Alzheimer-kór és a tesstömeg index (BMI)

 

Korábbi kutatásokban Burns és kollegái bizonyítékot találtak arra, hogy a csontsűrűség és izomtömeg-vesztés összefüggésben áll a mentális hanyatlással. A Neurology című szaklapban megjelent kutatásukban 506 embert vizsgáltak, közöttük olyanokat, akiknek nem volt memóriaproblémájuk, akik enyhe mentális zavarral küzdöttek, és akik Alzheimer-kórban szenvedtek.

 

Azok a vizsgált személyek, akik nem, vagy csak enyhe memóriazavarban szenvedtek, de felismerhetőek voltak náluk az Alzheimer-kór bizonyos mutatói, nagyobb arányban voltak normál testsúlyúak, vagy soványak azokhoz képest, akiken a betegséget előrejelző tüneteket nem tapasztalták.

 

Képalkotó vizsgálatokkal kiderült, hogy az enyhe mentális problémával küzdő, normál vagy sovány résztvevők 85%-ánál tapasztalták az úgynevezett béta-amiloid plakkok jeleit, mely az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú jellemzője. Túlsúlyosak esetén ez az arány csak 48% volt.

 

Az alacsony testsúly korai jel lehet:

 

Hasonló összefüggést tapasztaltak azoknál is, akik nem mutatták a memória- vagy gondolkodási zavar jeleit.  Arra azonban nem tér ki a tanulmány, hogy a vizsgált személyek testsúlya a kutatás alatt stabil volt-e, vagy esetleg fogytak. Mivel rengeteg oka lehet az időskori fogyásnak, ez az összefüggés nem mindig segít az orvosoknak az Alzheimer-kór veszélyének azonosításában.

 

Burns azonban hangsúlyozza, hogy az összefüggés felismerésével sikerült megfejteni azt a paradoxont, mely szerint a középkorúak elhízása növeli a betegség kockázatát, míg a demencia betegek nagyobb valószínűséggel soványak. A felismerés, hogy ezeknél a betegeknél a BMI jóval korábban csökken, mint ahogy a betegség egyéb tünetei jelentkeznének, azt sugallja, hogy az alacsony testsúly lehet az egyik korai jele az Alzheimer-kórnak.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok