AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór: újabb felismerés

Az Alzheimer-kórhoz köthető génváltozat korai változást okoz az agyban - sokszorozódó kockázat.

Egy gén, amely növeli az Alzheimer-kór kockázatát, megváltoztathatja az agyi aktivitást az egyén teljes életében - közölték brit kutatók hétfőn. Megállapították, hogy azoknak a fiatal felnőtteknek, akik az APOE4 jelű génváltozatot hordozzák, különleges az agyi aktivitásmintázata. Úgy vélik, hogy az új információ segítségével az Alzheimer kockázatának jobb, korai tesztjét dolgozhatják majd ki.


Az adott génváltozattal élő emberek agya - még akkor is, ha éppen semmit nem tettek - aktívabban működött, mint az APOE gén más változataival élők agya - számoltak be róla az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában (PNAS).
Az emlékezetet igénybe vevő feladatok alatt az APOE4 hordozói agyának hippokampusza mutatott nagyobb aktivitást. A halántéklebeny csúcsában található agyi terület a hosszú távú emlékezetben és a navigálásban játszik szerepet, ez az első agyterület, melyet az Alzheimer-kór érint. Lehetséges, hogy az agy egyszerűen "kifárasztja" magát néhány embernél - véli Christian Beckmann, a londoni Imperial College munkatársa, a kutatás résztvevője. "Meglepődve tapasztaltuk, hogy még akkor is, amikor megkértük őket, hogy ne csináljanak semmit, az APOE4-et hordozó önkéntesek agyának memóriaterülete keményebben dolgozott, mint a többi önkéntesé" - állította Beckmann közleményében.


Nem minden APOE4-hordozónál fejlődik ki Alzheimer-kór, de a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a túlterhelés közrejátszik abban, hogy egyeseknél kialakul a betegség. Ez a génváltozat a népesség negyedénél található meg. Aki egy kópiát hordoz belőle, annak Alzheimer-kockázata négyszeres a más génváltozattal élőkhöz képest, azok az emberek pedig, akiknek mindkét példánya ilyen, tízszer nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a betegségnek. "Izgalmas első lépések ezek egy új távlat felé: egyszerű teszttel megállapítani, kinél fejlődik ki a későbbiekben Alzheimer-kór" - tudatta Clare Mackay, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője közleményében.


A kutatók a vizsgálatokat funkcionális mágneses rezonancia eljárással (fMRI) végezték, amely a pillanatnyi agyi aktivitást jelző képalkotó eljárás. 36 önkéntes jelentkező vett részt a tanulmányban, életkoruk 20 és 35 év között volt. A résztvevő fiatal felnőttek fele hordozta az APOE4 génváltozatot legalább egy példányban. A kutatók hangsúlyozták: az eredmények nem jelentik, hogy sorsszerűen Alzheimer-kór fog náluk kialakulni évtizedek múlva. Peter Nestor, a Cambridge-i Egyetem idegkutatója úgy véli, a vizsgálat eredménye valóban érdeklődésre tarthat számot, ám nem szabad azt túlbecsülni, azt feltételezve, hogy a fiatal, egészséges önkéntesek egy részénél máris elkezdődött a kór kifejlődése. A tanulmányt végző és kívülálló kutatók egyaránt kiemelték, hogy további kutatások szükségesek.

 forrás: weborvos.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok