AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór veszélyeztetettei

Egy dán vizsgálat megállapította, hogy azoknál az időseknél, akik rosaceában szenvednek, nagyobb a valószínűsége az Alzheimer-kór kialakulásának.

A rosacea igen gyakori bőrbetegség, amely általában a harmincas életévekben kezdődik. Bár a nők gyakrabban érintettek, az igazán extrém súlyosságúvá (pl. borvirágos orrá) fajuló rosacea formák a férfiakra jellemzőek.

 

A dán kutatás alapjául a rosacea azon tünete szolgált, miszerint a betegek szervezetében egyes fehérjék felhalmozódnak, melyek olyan különböző agyi rendellenességeket okoznak, mint például az Alzheimer-kór.

 

A vizsgálat a dán egészségügyi rendszerben 1997-2012 között regisztrált adatokat elemezte. A végeredmény azt mutatta, hogy 7 százalékkal volt nagyobb a kockázata a demencia, és 25 százalékkal az Alzheimer-kór kialakulásának azoknál a betegeknél, akik rosaceában szenvedtek, különösen az idősebb korosztály esetében. Megállapították továbbá, hogy a nőknél nagyobb a kockázat, mint a férfiaknál.

 

Egyes felmérések szerint a felnőttek 5-10 százaléka érintett a rosacea betegségben. Leggyakoribb a skandináv országokban, és jellemzően minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább a betegség előfordulása.

 

A betegség oka nem tisztázott, kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is. A ma elfogadott elmélet szerint a betegség gyökere a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése. Ezt az elméletet látszik alátámasztani a rosacea migrénnel való kapcsolata, melyek szintén vegetatív érproblémákon alapulnak.

 

A sokszor ekcémának gondolt rosacea önmagában is komoly betegség, és az Alzheimer-kór mellett egyéb neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozták, mint amilyen például a Parkinson-kór. Az orvosok ugyanakkor megnyugtatnak mindenkit, aki ebben a bőrbetegségben szenved, hogy egyáltalán nem biztos az agyi leépülés bekövetkezése. A két betegségnek akadnak ugyan közös tulajdonságai, de nem igazolt, hogy az egyik váltaná ki a másik megjelenését. További vizsgálatok szükségesek, hogy biztosan megállapítsák: okozhatja-e a rosacea az Alzheimer-kór kialakulását.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok