AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kóros beteg és a kommunikáció

Az Alzheimer-kórtól szenvedő emberek egyre romló mértékben tudják gondolataikat, érzéseiket, véleményüket megosztani társaikkal.

A beszéd és a testbeszéd az emberi gondolatok kifejezésének egyik legfontosabb eszköze. Az Alzheimer-kórtól szenvedő emberek a betegség előrehaladásával pont ezt a képességüket veszítik el, így csak egyre romló mértékben tudják gondolataikat, érzéseiket, véleményüket megosztani társaikkal.

A beszéd és a gondolatok megfogalmazásának képessége a betegség egyes stádiumainak megfelelően fokozatosan vész el.

 


 

A korai stádiumban jelentkező változások:

  • A betegektől erős koncentrációt kíván a beszélgetések követése.
  • Könnyen elkalandoznak vagy elveszítik a fonalat.
  • Több időt igényel a gondolatok megfogalmazása.
  • Szótalálási nehézség jelentkezik.

A középső stádiumban jelentkező változások:

  • Az olvasott szöveg megértése nehézzé válik.
  • A betegek hosszabb beszélgetés követésére képtelenek.
  • Saját mondataikat nem fejezik be, a mondatok szerkezete szétesik.
  • Az arckifejezéseket képtelenek megfelelően interpretálni.
  • A beszédhang ellaposodik, az érzelmeket nem követi a beszédhang változása.
  • A betegeknek nincs kedvük részt venni a beszélgetésekben.

A végső stádiumban jelentkező változások:

  • A betegek képtelenek megérteni a hallott szavak jelentését.
  • A nyelvtani szabályokat helytelenül használják.
  • Ismerős szavakat ismételgetnek, vagy új szavakat találnak ki ismerős tárgyak megnevezésére.
  • Gyakran használnak szitokszavakat.
  • Teljes némaság.
  • Gesztusok, testbeszéd válik hangsúlyossá.

A fentiekből is látszik, hogy az Alzheimer-kóros betegekkel való kommunikáció egyre fokozódó kihívást jelent a hozzátartozók számára. Rengeteg türelmet és toleranciát igényel, hogy a családtagok és ápolók megértsék a beteget, vagy megértessenek vele valamit.

Kommunikáció a betegekkel

A betegekkel való beszélgetésre mindig időt kell szánni és hagyni, hogy megpróbálják elmondani a gondolataikat. Ha nem jut eszükbe egy-egy szó vagy kifejezés, esetleg rossz szót használnak, akkor fel lehet ajánlani egy lehetséges variációt, de nem kell siettetni a beszédet. Nem szabad kijavítani az idős betegeket, vagy veszekedni velük, amiért érthetetlen az, amit mondanak. Ehelyett inkább meg kell próbálni megérteni az elhangzottak lényegét, és erre reagálni. A mondanivaló megértésében segíthet a beszédet kísérő érzelmek követése, vagy a testbeszéd megfigyelése. Ha ez nem lehetséges, akkor meg kell kérni a beteget, hogy mutogatással tudassa, mit is szeretne.

A beszélgetés ideális körülményeinek megteremtése is nagyon fontos. Lehetőleg egy nyugodt, csendes szobát kell választani, ahol az idős ember zavartalanul tud koncentrálni a mondanivalójára. Ki kell kapcsolni a rádiót, tévét, mert az, ami egy egészséges embernek háttérzaj, az a demens beteget jelentősen gátolhatja az odafigyelésben.

(Dr. Muszil Dóra)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok