AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait.

A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben. A hatvanöt év felettiek 5 százalékát és a nyolcvan év fölöttiek 20 százalékát érinti. Szakemberek szerint a betegség előfordulásának esélyét megnövelheti egy fejsérülés vagy egy trauma is. Demencia A szaknyelvben demenciának nevezik az időskori szellemi képességek és az emlékezőtehetség romlásával járó betegségeket. Azok, akiket ez érint, gyakran feledkeznek meg mindennapi rutinfeladatokról, például a fogmosásról, komolyabb esetben akár a felöltözésről is. A betegség kihat az egész személyiségre, a hangulatra és a viselkedésre egyaránt.

Önellátási problémák

A szellemi képességek hanyatlása időskorban természetes. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor már az önellátás is problémát jelent, amikor szükség van külső segítségre, támogatásra, ápolásra. Javasolt, hogy a családtagok már a kezdeti tünetek észlelésekor forduljanak szakemberhez, a betegség korai felismerésének ugyanis nagy a jelentősége. Számos gyógyszer áll rendelkezésre az enyhítésére, és minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak az eredmények.

Tájékozódó képesség elvesztése

Az Alzheimer-kóros betegek gyakran elveszítik időbeli és térbeli tájékozódó képességüket, ezért új környezetben feltűnően segítségre szorulnak. Idővel még ismert közegben is elveszettnek érezhetik magukat (eltévednek ismerőseik, végül saját lakásukban is, különösen szokatlan körülmények között, pl. éjjel sötétben). Általánosságban elmondható, hogy bármilyen változáshoz látványosan rosszabbul alkalmazkodnak, mint korábban (amennyiben az alkalmazkodás szellemi tevékenységet igényel).

Az ítélőképesség romlása

A mindennapi problémák megoldása (például annak eldöntése, hogy mit kell tenni, ha az étel a gáztűzhelyen odaég) egyre nehezebbé, később kivitelezhetetlenné válik. Az Alzheimer-kórra jellemző, hogy a döntéshozás egyre nehezebbé válik.

Személyiségváltozás

Az Alzheimer-kóros betegek hangulata ingadozóvá válhat. Gyakran bizalmatlanok másokkal szemben. Makaccsá válhatnak és szociálisan visszahúzódhatnak, bár szociális igényeik általában sokáig megmaradnak. A betegség korai stádiumában ez a romló memóriájuk miatti frusztrációnak tudható be. A betegséggel párhuzamosan gyakran depresszív tünetek is kialakulnak. Ahogy a betegség előrehalad, az Alzheimer-kóros beteg nyugtalanná, szorongóvá, agresszívvá válhat, majd teljesen inadekvátan (célszerűtlenül, oda nem illően) kezdhet viselkedni. A betegség lefolyása betegről betegre változhat. Általánosságban az Alzheimer-kór diagnózisának felállítását követően nyolc év telik el a halálig, de vannak, akik több évtizedet is élnek a betegséggel.

Webbeteg

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok