AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimerhez vezethet a rossz levegő?

Megvizsgálták, hogyan hat a memóriára.

Közvetlen hatással van a memóriára a levegő állapota.

Az Alzheimer-kór legkorábbi jelei már gyerekkorban kimutathatók a legújabb mexikói kutatások szerint. A tanulmány szerint a probléma fokozottan érinti azon területek lakóit, ahol a légszennyezettség jelentős - itt a korai beavatkozás kulcsfontosságú feladat.

Mexikóváros kilencmilliós metropolisz, nem is csoda, hogy levegője gyakran súlyosan szennyezett. Régóta ismert, hogy a légszennyezettséggel szorosan összefügg több egészségügyi kockázat, így az asztma, a tüdőrák vagy a szívbetegség is.

Alzheimer-kockázat a városban

A kutatók most az Alzheimer-kórral és a demenciával kapcsolatosan végeztek a város 203 lakóján bonctani vizsgálatot, az alanyok életkora 11 hónapostól a 40 évesig terjedt, eredményeiket pedig az Environmental Research-ben publikálták.

 

A kutatók kimondottan az Alzheimert előjelző két fehérjére, a hiperfoszforilált tau és a béta-amyloid szintjére koncentráltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a szint a légszennyezésnek kitett lakóknál kórosan magas. Ez 99,5%-ban kimutatható volt a vizsgált személyek körében.

A kutatások során megvizsgálták azt is, hogy az apolipoprotein E nevű gén 4-es változata milyen koncentrációban van jelen a szervezetben. Az APOE 4 genetikai variáció jelenléte növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Tiszta levegő, jobb teljesítmény

A következtetések szerint a kitettség már a fiatal agyban is kimutatható. Dr. Lilian Calderón-Garcidueña, a Montanai Egyetem professzora azt is hozzátette az eredményekhez, hogy egyes korábbi kutatások szerint a napi szinten tiszta levegőben élő gyermekek kognitív teljesítménye, tanulási képességei jobbak voltak.

 

Femina

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok