AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az állandó elfoglaltság is jó lehet a feledékenység ellen

Az állandó elfoglaltság és a hajszolt életmód egy pozitív hatása...

Az állandó elfoglaltság és a hajszolt életmód több szempontból sem tesz jót az egészségünknek, egy pozitív hatása azonban mégis lehet: azok, akik saját elmondásuk szerint minden energiájukat lekötik a hétköznapokban, jobb eredményeket értek el a gondolkodásbeli képességeket vizsgáló kognitív teszteken.

Általános tanács, hogy próbáljuk meg minél inkább csökkenteni a sietős hétköznapokkal járó stresszterhelést, hisz a túlzott rohanás sem az anyagcserénknek, sem pedig a szívünknek nem tesz jót hosszú távon. Úgy tűnik azonban, hogy egy előnyös hatása mégiscsak lehet annak, ha minél elfoglaltabbak vagyunk: kevésbé leszünk feledékenyek és frissebb marad a gondolkodásunk.

 

 

„Azt vártuk, hogy a stresszesebb életmód a szellemi teljesítőképesség romlásában is megmutatkozik majd, ezért nagyon meglepődtünk, amikor ennek épp az ellenkezőjét tapasztaltuk. A szellemi teljesítőképesség mérésére kifejlesztett összes kognitív teszteredmény azt mutatta, hogy akiknek saját bevallásuk alapján zsúfoltabbak a mindennapjaik, azok jobb teljesítményt értek el, mint a kevésbé sietős életmód hívei” – mondta az NPR portáljának Denise Park a Frontiers in Aging Neuroscience című folyóiratban megjelent új tanulmányukról.

Park és munkatársai összesen 300, 50 és 89 év közötti személyt vontak be a vizsgálatba. A kognitív tesztekkel a résztvevők emlékező- és logikai képességét és a válaszadások gyorsaságát vizsgálták. Azok, akik az elfoglaltságot felmérő előzetes kérdések alapján a leginkább leterheltnek vallották magukat, rendszerint magasabb pontszámokat értek el a teszteken azoknál, akiknek több szabadidejük volt.

„Mi pont az ellenkezőjére számítottunk: a túlzsúfolt időbeosztás stresszel jár, a stresszhormonok tartósan magas szintje pedig a szellemi teljesítményünknek sem tesz jót. Ha azonban valaki hozzászokik, hogy egyik feladatot a másik után oldja meg, az az eredmények alapján mégiscsak jó hatással lehet a gondolkodásbeli képességekre. A teljesítménybeli különbségek idősebb életkorban is tapasztalhatóak voltak, ez pedig egybevág a korábbi kutatások eredményeivel: mindenképp jót tesz az agyunknak, ha az évek előrehaladtával is minél aktívabbak maradunk” – mondta Park.

Az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyított, hiszen lehet, hogy éppen azoknak adódik több elfoglaltságuk, akik eleve élesebb elméjűek a többieknél. Emiatt egyelőre a tanulmány szerzői is csak annyit mondanak, hogy idősebb korban mindenképp érdemes szellemileg nehezebb kihívások elé állítanunk magunkat, amivel csökkenthető az elbutulás kialakulásának esélye. A hajszolt életmód negatív hatásait ebben a kutatásban nem vizsgálták, az elfoglalt emberek azonban talán remélhetik, hogy az átlagnál csak később, vagy szerencsés esetben egyáltalán nem kell szembenézniük szellemi teljesítőképességük fokozatos leromlásával.

Forrás: http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/05/18/478401034/complain-all-you-want-but-your-busy-schedule-may-help-your-brain

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok