AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór 10 előjele

Az Alzheimer-kór legelső tünetei egyénenként nagy változatosságot mutathatnak.

Az Alzheimer-kór 10 leggyakoribb előjele a következő:

 

1. Problémás egyszerű tevékenységek

 

Ha egy idő után azok a rutinfeladatok gondot okoznak, amelyek megelőzőleg semmi problémát nem jelentettek, Alzheimer-kórra gyanakodhatunk. Ilyen lehet, ha hirtelen nem sikerül bekötni a cipőt vagy megfőzni egy korábban már ezerszer elkészített ételt vagy egy háztartási eszköz használati útmutatója válik követhetetlenné.

 

2. Fokozott feledékenység

 

Ha fokozódnak azok a közelmúltban szerzett információk, amelyekről a beteg megfeledkezik, vagy előre megbeszélt időpontok mennek ki a fejéből, az utalhat kezdődő Alzheimer-kórra is. Ameddig ezek nem válnak rendszeressé, hanem csak alkalmi jelleggel esnek meg, nem ad aggodalomra okot, ám ha túl gyakorivá válik a találkozók elfelejtése, a kezdődő betegség gyanúja is valószínűbb.

 

 

 

3. Csökkent ítélőképesség

 

A hivatalos ügyek vagy anyagi helyzet hirtelen elhanyagolása a kezdeti betegség előjele lehet, mint a nem megfelelő viselkedés egy-egy élethelyzetben is utalhat rá. Mindez csak akkor lehet aggasztó, ha az érintettre amúgy ezek a jelenségek mindaddig nem voltak jellemzőek.

 

4. Nyelvi zavarok

 

Alzheimer-kór gyanúja áll fenn, ha a beteg egyszerű szavakat, tárgyak, cselekvések megnevezését nehezen vagy egyáltalán nem találja meg. Ha ritkán használatos vagy idegen nyelvből származó (szak)kifejezések nem jutnak eszébe, az nem ad aggodalomra okot, ám ha mindennap használatos kifejezésekkel gyűlik meg a baja (mint például kulcs, papucs, zsebkendő, stb.), az már a betegség gyanúját vetítheti elő.

 

5. Térbeli tájékozódási problémák

 

A kezdődő Alzheimer-kór jele lehet, ha a beteg amúgy ismerős környéken nem képes kiigazodni, elveszti tájékozódó-képességét.

 

6. Időbeli tájékozódási zavar

 

Amíg hébe-hóba előfordul, hogy az érintettnek nem jut hirtelen eszébe az adott napi dátum vagy hogy milyen nap van, az még nem probléma, ám ha ez állandósul, netán az évszámmal is gondja támad, az kezdődő betegség előjele lehet.

 

7. Visszahúzódás

 

A betegek fokozatosan felfüggesztik társas kapcsolataikat, visszahúzódóvá, társaságkerülővé válnak, s olyan barátaik, rokonaik társaságát sem keresik, akikkel akár évtizedekig nagyon szoros kapcsolatban voltak.

 

8. Képtelenség az absztrakt gondolkodásra

 

A kezdődő Alzheimer-kór egyik előjele lehet, ha egyszerre problémát jelent egy-egy hivatalos űrlap kitöltése, s az azon szereplők értelmezése. Ha az érintett nem tudja eldönteni, mit is jelent a levelezési cím vagy az ügyfélazonosító.

 

9. Kallódó tárgyak

 

Jellemző a kezdeti betegségre is, hogy a beteg egyes tárgyakat nem megfelelő helyen tesz le, megfeledkezik róluk, majd később csodálkozva bukkan rájuk. Ilyen például a mosogatóban felejtett cipő vagy a cukortartóba helyezett mobiltelefon.

 

10. Hirtelen hangulatváltozások

 

Ok nélküli, végletek között csapongó hangulati ingadozások jellemezhetik a kezdődő stádiumban lévő beteget. Nem ritka, hogy az
Alzheimer-kórban szenvedő hirtelen – látszólag minden ok nélkül – agresszívan kezd viselkedni.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok