AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór és a hétköznapi nehézségek

Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.

Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek, hanem a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz, amelyek többsége leküzdhető, ha megtanuljuk a betegséggel való együttélés szabályait.

A kezdeti Alzheimer-kórban szenvedő esetében gyakran előfordul, hogy dolgokra nem emlékszik, például, hogy hova tette a kulcsát. Később az elvesztett tárgyakat a legfurcsább helyeken találja meg (mosogató vagy mosógép dobja stb.). A kór előrehaladtával elképzelhető, hogy nem tudja felidézni a rutin cselekvéseket: a mosás, főzés, mosogatás, takarítás, tv bekapcsolásának menetét.

A beteg eltévedhet nem csak az utcán, hanem saját lakásában is. Ilyen esetben ajánlatos a beteg előtt a bejárati ajtót zárni, hiszen, ha kimegy, elkóborolhat, előfordulhat, hogy nem talál haza.

 

 

A kórban szenvedők esetében előfordul, hogy hivatalos ügyeik intézését nem tudják kézben tartani, mivel a formanyomtatványok kitöltése komoly gondot okoz nekik. Felléphet a kommunikáció képtelensége, agresszivitás, hallucináció és depresszió a betegség tüneteként.

Jellemző lehet még a páciensre a mozgászavar, ami sok esetben eséssekkel, s az ezek következményeként lehetséges csonttörésekkel járhat.

Az Alzheimer-kór súlyosabb stádiumaiban sokszor megfigyelhető, hogy a beteg nem ismeri fel a hozzá közel álló embereket, illetve nem tudja, hogy egyes, korábban használt tárgyak milyen funkciót töltenek be.

Az Alzheimer-kórban szenvedő hozzátartozójának hétköznapi nehézségei

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegnél a későbbi stádiumban egész napos ápolásra lehet szükség, amely nagy kihívás elé állíthatja a hozzátartozókat. A szakértők ajánlása szerint az Alzheimer-kóros beteget rövid időre sem szabad egyedül hagyni, mert előfordulhat, hogy kárt tesz magában és a környezetében.

A házi ápolást szakképzett, házhoz járó ápoló is végezheti, emellett erre a betegségre szakosodott otthonok is a páciensek rendelkezésére állnak, ahol szakképzett személyzet és megfelelő eszközök biztosítják az Alzheimer-kórban szenvedők biztonságos és teljes körű ellátását és ápolását.

Az ápolásba beleértendő az Alzheimer-kór súlyos eseteinél a fürdetés, etetés, pelenkázás, emelgetés.

Az Alzheimer-kór a beteg mellett a hozzátartozóknak is számos megpróbáltatást jelent, ám sok türelemmel, törődéssel élhetőbbé tehetik a mindennapokat, s ami a legfontosabb: lassíthatják a betegség előrehaladásának ütemét szerettük esetében.

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok