AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór és a hétköznapi örömök

Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.

Az Alzheimer-kór a szellemi leépülés egyik formája, mely feledékenységet, személyiségváltozást von maga után és súlyosabb esetben önmaguk ellátására való képtelenséget. Magyarországon gyakorisága a 60 éves korosztályban 1 százalék, míg 85 év felett 50 százalékra becsülik. Számos családnak kell megváltoztatni a hétköznapjait, ha a beteg otthoni ápolása mellett döntenek. Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.

Kellemes elfoglaltságok

Örömet okozhat akár egy kellemes séta, vagy könnyen végezhető, ismétlődéses tevékenység, például aprópénz válogatása is. Ez lekötheti a beteg figyelmét, így segítséget nyújthat a kórral kapcsolatosan jelentkező depresszív tünetek és harag ellen. Ha a családtagoknak van közös hobbija, azt a beteg állapotának megfelelően érdemes folytatni. Ilyen közös időtöltés lehet a zenehallgatás, vagy a mozgás. Segíthet az olyan tevékenység is, amelyben a beteg tehetséges, ez erősítheti önbizalmát, kevésbé érezheti magát elveszettnek.

 

 

Étkezzünk közösen

A közös étkezések pozitívan befolyásolhatják a beteg kedélyállapotát. Tegyük élvezetes családi programmá ezeket az alkalmakat, hogy így a beteg is várakozással gondoljon ezekre az élményekre. A közös időtöltés ezen kívül megakadályozza a beteg izolációját is.

Elismerés a kisebb sikerekért

A mindennapok egyszerű feladatainak elvégzése is nehézséget okozhat az Alzheimer-kórban szenvedő beteg számára. Így például az öltözködés, a tisztálkodás, evés. Ezért fontos kiemelni, ha ezeket a beteg sikeresen véghezviszi. Dicsérettel, pozitív hozzáállással bíztathatjuk a beteget. Fontos az is, hogy ezeknek elvégzésére lehetőséget teremtsünk. Ne csináljunk meg tehát mindent magunk, hagyjuk, hogy állapotának megfelelően önállóan végezze el a beteg hétköznapi feladatait.

Emlékezzünk együtt

Adjuk meg a lehetőséget a visszaemlékezésre, a múlt felidézésére. Sok Alzheimer-kórban szenvedő beteg szívesen nézeget régi fényképalbumokat, és beszélget régi eseményekről. Kérdezzünk vissza, beszélgessünk az emlékekről, ez segíthet felidézni a betegnek gondolatait, érzéseit. Figyeljünk oda, és hagyjuk, hogy egy történetet akár többször is elmeséljen. Mi is elevenítsünk fel olyan kellemes emlékeket, amik közösen átélt eseményekhez kötődnek. Szánjunk arra időt, hogy ezekről beszélgessünk a beteggel.

Sport

A testmozgás nem csupán a testre és szellemre van pozitív hatással, de örömet is okozhat, a mindennapok egyhangúságát, és a betegség miatti bezártságot, izoláltságot csökkentheti. Emellett jó hatással lehet a beteg alvási szokásaira is, megakadályozva a gyakran előforduló álmatlanságot.

Humor és nevetés

Több beszámolóból az derül ki, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek viszonylag hosszú ideig megőrzik humorérzéküket, megértik, képesek feldolgozni a humoros helyzeteket. Értékes örömforrás, és nagy segítség lehet ez mind a betegnek, mind hozzátartozóinak.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok