AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór és a táplálkozás

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél nagyon fontos az egészséges táplálkozás, esetlegesen a személyre szabott diéta, hiszen a betegség kialakulásában és előmenetelében nagy szerepet játszik a zsírban, cukorban és koleszterinben gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Egyes kutatások kimutatták, hogy a túlzott koleszterin-bevitel emlékezetzavart okozhat.

Az Alzheimer-kóros betegek ideális étrendje legfőképpen antioxidánsokban gazdag táplálkozást jelent. A sok zöldség és gyümölcs segít az egyenletes energiaszint megtartásában. Az agy működéséhez a szőlőcukor biztosít még energiát, ezért ezt sűrűn kell bejuttatni a szervezetbe, mert ezt tárolni nem tudja.

Jelentős szerepe van az olajos magvak és a hal fogyasztásának is, melyek úgynevezett jó zsírsavakat tartalmaznak, amelyek az agysejtek pusztulását akadályozzák. Az Alzheimer-kórban szenvedőknek ajánlott, hogy száműzzék étrendjükből a zsírban dús ételeket, valamint csökkentsék a koffein fogyasztását, mert ezek hozzájárulnak a szabadgyökök képződéséhez, amely a memória romlásához vezethet.

 

 

Ugyanígy kerülendő a dohányzás és nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása is, amelyek szintén negatívan befolyásoló tényezőnek számítanak az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára.

Táplálék-kiegészítők alkalmazása

Köztudottan sokfajta táplálék-kiegészítő segíthet a memóriazavarok enyhítésében, és még a komolyabb tünetek kifejlődését is lassíthatják. Szedésüket érdemes még az Alzheimer-kór korai szakaszában megkezdeni, mert hatásukat hosszabb idő alatt fejtik ki. Azonban ezek használata mindenképp szakorvossal való egyeztetést kíván.

Táplálék-kiegészítők hatóanyagainak fajtái

A páfrányfenyő (gingkó) az egyik ígéretes táplálék-kiegészítő forrása, amely a vérellátást segíti az agyban. Orvosi felügyelet melletti használata némelyik Alzheimer-kóros beteg esetében memóriajavulást mutatott, amelyet – a kutatók vélekedése szerint – antioxidáns tulajdonsága miatt eredményezett.

A Q10 koenzim és a vitaminok

Az Alzheimer-kórban szenvedők számára nagyon fontos a Q10 koenzim, a C- és E-vitamin, valamint különféle karotinoidok is. Már vásárolhatók olyan készítmények, melyek mindezt megfelelő arányban tartalmazzák, s idegvédő hatásuk által lassíthatják a betegség előrehaladását. Főleg a Q10 koenzim lényeges ezek közül, mert energiát szolgáltat számos testi funkcióhoz. A szervezet termel ugyan Q10 koenzimet, de idősödő korban már kisebb mennyiségben, ezért is olyan fontos pótolni. Ám arra is érdemes figyelni, hogy elegendő B-vitamin kerüljön a szervezetbe, mivel ennek hiánya is szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

Az agyi funkciók javításában jóval nagyobb szerepe van a helyes táplálkozásnak, mint azt azelőtt gondoltuk. Elsősorban az alapvető tápanyagok megfelelő mennyiségben történő bevitele elengedhetetlen az agy helyes működésének megőrzésében. Az Alzheimer-kórban szenvedőknek az egészséges étrend kialakítása megfelelő szakmai segítséggel megtanítható.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok