AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór és a testmozgás

Egyes kutatások szerint mozgással megelőzhető az Alzheimer-kór, illetve a meglévő betegség lefolyása lelassítható.

A rendszeres testmozgás megannyi előnyét ismerjük már, amivel többek között az elhízás, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegség kialakulásától védhetjük meg magunkat. De akár a közérzetünket is jobbnak érezhetjük valamilyen sportág művelésével. Egyes kutatások szerint mozgással megelőzhető az Alzheimer-kór, illetve a meglévő betegség lefolyása lelassítható.

Először is ki kell választanunk a számunkra legmegfelelőbb testmozgási formát abból kiindulva, hogy mennyire tudjuk mozgatni végtagjainkat, ízületeinket.

 

 

Könnyű- vagy intenzívebb testmozgás?

A cél nem az, hogy minél megerőltetőbb mozgási forma mellett döntsünk, mint például a testépítés. Választhatunk könnyű, illetve intenzívebb mozgást igénylő sportot. A könnyű mozgás lehet a biciklizés, a kerti munka és a séta. Az intenzívebb mozgási forma közül választhatjuk az aerobicot, az úszást, a futást és a gyors gyaloglást.

A szakemberek a könnyű testmozgásnál heti ötször fél órát, az intenzívebb mozgásnál pedig heti háromszor húsz percet ajánlanak a kívánt eredmény eléréséhez.

 

Miben segít a testmozgás?

Sportoláskor mozgatjuk az izmainkat, ami serkenti a vérkeringésünket, és ez által javul az agyunk vérellátása. A rendszeres testmozgás a gondolkodásunk élességét és sebességét fejleszti azáltal, hogy nő az agyunk térfogata.

Kutatók feltételezik, hogy a rendszeres testmozgás bizonyos idegi folyamatot – ami az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős – kompenzál.

 

Egyéb tanácsok

Nagyon fontos, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor a kiválasztott testmozgást társaságban végezzük. Hiszen nemcsak, hogy jobb egy baráttal sétálni, futni,  hanem felmérések szerint azoknál az embereknél, akiket nagyobb közösség vesz körül, kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

Érdemes megemlíteni, hogy a sportolást és az egészséges életmódra való áttérést soha nem késő elkezdeni. Ha valaki úgy dönt, hogy ötven évesen kezd el egészségesebben táplálkozni, leszokni a dohányzásról és rendszeresen mozogni, az sem késett le semmiről, az ő egészségi állapota is javulni fog.

Nemcsak az Alzheimer-kór kialakulásától adhat bizonyos fokú védettséget a rendszeres testmozgás, hanem a fennálló betegség lefolyásának lassítása, a tünetek szinten tartása és kezelése szempontjából is hasznos. Az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek mentális állapota javulhat testmozgással.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok