AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór megelőzése

Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.

Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére. Ha már a betegség kialakulása előtt több figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére, akkor csökken az Alzheimer-kór kockázata. Biztos megoldás nincs a betegség megelőzésére, de segíthet, ha egészséges életmódot igyekszünk követni.

Érdemes néhány dologra odafigyelni:

  • Idősebb korban még inkább kerülni kell a dohányzást.
  • A koleszterinszegény táplálkozást kell előnyben részesíteni.
  • Kerülendő a stresszes életmód.
  • Ha a családban előfordult már Alzheimer-kór, akkor még több figyelmet kell fordítanunk magunkra, mert a betegség örökletes is lehet.

Folyamatos agytorna

Olvassunk szabadidőnkben új könyveket, vagy tanuljunk idegen nyelvet, verseket. Játsszunk stratégiai és logikai játékokat, amelyek nagyban hozzájárulnak az Alzheimer-kór megelőzéséhez. De akár új útvonalakat, helyeket is feltérképezhetünk a már megszokott utak helyett például kiránduláskor. Minderre azért van szükség, hogy az agy több új információhoz jusson folyamatosan, és így memóriánk ne lustuljon el. Tehát jó, ha szellemileg aktív életmódot igyekszünk követni egész életünk során, csökkentve ezzel a betegség kialakulásának kockázatát.

 

 

Megfelelő étrend kialakítása

Fontos az Alzheimer-kór megelőzésében, hogy naponta többször kis mennyiségű táplálékot fogyasszunk. Igyekezzünk a zsírdús, feldogozott ételek, különösen a fehér liszt és magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását kerülni. Amit viszont előnyben kell részesíteni az a hal, olajos magvak, sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása. Ezek védő antioxidánsokat és fontos vitaminokat tartalmaznak a szervezet számára. Emellett a vitaminok biztosítják az agy védelmét és memóriajavító hatásuk is van. Ilyen vitaminok például: folsav, B-12 vitamin, D-vitamin, E-vitamin. Léteznek különböző étrendkiegészítő vitaminok is, de nem árt ezekről kikérni egy szakértő véleményét, mielőtt szedni kezdenénk. Nem elhanyagolható a megfelelő folyadék bevitele sem a szervezetbe. Igyunk meg napi 2-3 liter folyadékot, ami lehet víz, tea. Próbáljuk mellőzni a kávé és az alkohol túlzott mennyiségű fogyasztását.

Lazítás, mozgás fontossága

Szerepet játszik az is életünkben, hogy mennyit mozgunk, ugyanis a mozgás serkenti a vérkeringést, ami jótékonyan hat az agyműködésre is. Heti rendszerességgel sportoljunk, kiránduljunk lehetőségünknek megfelelően. Mindezek mellett fontos a stressztől mentes életmód, mert ez hatással van a légzésre, ami által változik az agy oxigénszintje is. Járjunk szórakozni, kikapcsolódni a családunkkal, barátainkkal, mert az emberi kapcsolatok fenntartása is hozzájárul a jó közérzet kialakításához. Összefoglalva nyugodt környezetben és kellő mozgással nagyban megakadályozhatjuk az Alzheimer-kór kialakulását. Tehát mindig figyelnünk kell egészségünk megőrzésére.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok