AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór, mint súlyos társadalmi probléma

Az Alzheimer demencia kóros állapot, aminek a gyakorisága az öregedéssel nő.

Nem minden öreg ember válik demenssé. Viszont a demencia nem csak a beteget, hanem a hozzátartozóinak az életminőségét is súlyos mértékben érinti.  Ahhoz, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő biztonságban érezze magát, fontos, hogy a megszokott lakásában, időbeosztásban éljen, és a napi szükségleteken kívül fontosak a szellemi foglalkozások is. Lehetőség szerint nem szabad kimozdítani őket a megszokott lakhelyükről akkor sem, ha az új hely komfortosabb körülményekkel jár. Ez viszont ellehetetleníti a gyermekei életét – akik szerencsés esetben dolgoznak, családosak, és nem keresnek annyit, amennyi órabért kellene fizetniük egy szakképzetlen gondozónak, hogy felügyelje az Alzheimer-kóros szülőt saját otthonában. A lelkiismeretes gyermek így kelepcébe kerül. Nappal mindenki dolgozik – akkor ki maradjon a beteg szülővel? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a beteget gondozó hozzátartozó egész családja le kell, hogy mondjon éveken át minden nyaralásról, utazásról, esetleg egy-egy továbbképzésről is az idősödő szülő miatt, továbbá arról, hogy a demens beteg kilátástalan, kimerítő ápolásába belefásult hozzátartozó saját családja tönkremegy, hiszen nincs ideje a saját házastársára és gyermekeire…

Az Alzheimer-kóros beteg hozzátartozója Magyarországon magára marad a problémával, amire nincs jó megoldás. Vagy beadja a szülőt intézetbe, ami a betegnek rossz, vagy feláldozza a saját családját, munkáját, életét, hogy teljesítse kötelességét egy egyre mogorvább szülő mellett, akitől egy kedves és hálás szót sem kap cserébe, amiért feláldozta érte a saját életét.

Ezért lenne fontos megelőzni, de legalább időben felismerni a betegséget. A jelenlegi állapot szerint, mikor egy embernél diagnosztizálják az Alzheimer-kórt, a betegségre jellemző sejtpusztulás már 10-15 éve zajlik. A már előrehaladott kórfolyamat ilyenkor már nem reagál a kezelésre. A jelenleg létező gyógyszerek nem gyógyítják meg a betegséget, viszont lelassítják az Alzheimer-kór előrehaladását. Léteznek viszont olyan tesztek, melyek kitöltéséhez nincs szükség neurológus szakképzettségre, viszont még korai stádiumban kiszűrhetők a betegek (Mini Mental Scala, órateszt). Ha háziorvosi szinten megtörténne a beteg szűrése, akkor még a kezdeti stádiumban elkezdett kezelés sikeres lehetne.

 

Nagy szükség lenne olyan elérhető és költséghatékony intézetekre, ahol legalább nappalra befogadják a demens beteget, illetve olyan szociális gondozói hálózatra, akik évi 1-2 hétre tehermentesítenék az Alzheimer-kóros beteget gondozó hozzátartozót, aki meg szeretné adni a demens szerettének a megszokott otthoni körülmények biztonságát.

Kerekes Éva

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok