AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór tünetei

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél az esetek többségében lassú ütemben romló állapot figyelhető meg.

A betegség kezdetén még csak enyhe formában jelentkező feledékenység folyamatosan erősödik. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek különösen a közelmúltban történteket, az egyszerű kéréseket, valamint utasításokat hajlamosak elfelejteni. Számos beteg esetében tapasztalható, hogy bizonyos cselekvéseket, mondatokat folyamatosan ismételnek; megfeledkeznek fontosabb dolgokról, határidőkről és időpontokról is. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél ugyancsak gyakori, hogy tárgyaikat nem megfelelő, szokatlan helyre pakolják, majd megfeledkezek róluk, hogy a későbbiekben csak véletlenül fedezzék fel újra őket.

 

 

Elvont gondolkodás elvesztése

 

Az Alzheimer-kórban szenvedők körében gyakori, hogy – mivel a számok felismerésének és matematikai műveletek elvégzésének képessége jelentősen csökken vagy teljesen eltűnik – az anyagi helyzet felmérése is elvész. A beteg képtelen elvontan gondolkodni.

 

Kommunikációs probléma

 

A betegek számára mind nagyobb feladatot ad a mindennapos beszélgetések során a megfelelő szót megtalálni gondolataik tolmácsolásához. Az idő előrehaladtával problémát jelenthet a beszélgetések követése, illetve az írás és olvasás is.
Tájékozódó képesség romlása

 

Az Alzheimer-kórban szenvedők körében gyakori jelenség, hogy a betegség fokozódásával párhuzamosan egyre nagyobb problémát jelent még az ismert közegben való tájékozódás is. A betegség fokozódásával nem csak új környezetben igényelnek segítséget, hanem akár saját lakásukban is eltévedhetnek.

 

Az ítélőképesség romlása

 

A beteg számára mind nagyobb problémát okoz, hogy olyan helyzetekre reagáljon, amelyekre amúgy egyértelmű a válasz: pl mi a teendő akkor, ha a mosdó megtelik vízzel, vagy ha nyitott ablak mellett fáznak. Az Alzheimer-kórban szenvedők esetében általánosan jellemző a döntések nehéz és hosszadalmas meghozatala.

 

Mindennapos tevékenységek ellehetetlenülése

 

A mentális képességek romlásával párhuzamosan a legtöbb betegnél mefigyelhető, hogy az olyan mindennapos tevékenységeket, mint mosás, főzés, takarítás is elfelejthetnek vagy nem megfelelően végzik el azokat.

 

Személyiségváltozás

 

A betegség fokozódásával egyidejűleg sok esetben depresszív tünetek jelentkezhetnek: a betegek szorongók, nyugtalanok vagy akár agresszívak lehetnek. Korábbi személyiségvonásaik változnak, visszahúzódóbbá válhatnak.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok