AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór: vannak-e nemi különbségek?

Az Alzheimer-kór nőknél valamennyi korosztályon belül gyakoribb, mint férfiaknál. A statisztikai eltérés mellett egyéb nemi eltérések is megmutatkoznak.

A 65-69 éves korosztályon belül a nők 0,7 százaléka szenved a betegségben. Ez a szám az életkor növekedésével exponenciálisan nő,  85-89 éves kor között már a férfiak 8,8, a nők 14,2 százaléka érintett. Újabban már a 60 és 64 év közötti nők 0,22 százalékánál és az ugyanebben az életkorban lévő férfiak 0,09 százalékánál is egy éven belül jelentkezik a betegség. A 85-89 éves nők körében a betegség kialakulási rátája 4,15 százalékos, vagyis majdnem kétszer annyi eséllyel betegednek meg a nők évente ebben az életkorban, mint az azonos korú férfiak, akiknek csak 2,42 százalékánál alakul ki az Alzheimer-kór.

 

A női és férfi demencia közt vannak klinikai eltérések?

 

Számos kutatás eredménye azt mutatja, hogy a női betegeknél több nyelvi, emlékezeti, beszédirányítási hiányosság alakul ki, és többször jelentkezik zavar a szavak jelentésének értelmezése során is. Első sorban a beszédhez és a verbális kommunikációhoz szükséges memóriát vizsgálva mutatkozik meglepő eredmény, mivel ismeretes, hogy általában az egészséges idős nők felismerési, beszéd és verbális kifejezőkészsége jobb, mint a férfiaké. Az Alzheimer-kórhoz társuló viselkedészavarokat tekintve a nők hajlamosabbak a depresszióra, a férfiaknál pedig gyakrabban jelentkezhet agresszió.

 

Az Alzheimer-kór lefolyása nőknél más, mint férfiaknál?

 

Erre vonatkozólag egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg. Közülük néhány szerint a betegség lefolyása gyorsabb nőknél, mint férfiaknál. Ezzel szemben vannak olyan eredmények, melyek azt mutatják, hogy a betegség lefolyásában nem mutatkozik különbség, főleg, ha a betegség szempontjából fontos tényezőket is figyelembe veszik, amilyen az életkor, a szakképzettség és a demencia súlyossága.

 

A nők másképp reagálnak a terápiára, mint a férfiak?

 

A terápiás kezelés hatásosságára vonatkozóan nem állnak rendelkezésre meggyőző eredmények. Vannak azonban olyan vizsgálatok, melyek azt igazolják, hogy a nőknél több mellékhatást váltanak ki a kolin-észteráz-gátlók, mint férfiaknál; ez azonban nem lehet nemtől függő hatás, sokkal inkább a nők kisebb átlagos testsúlyára vezethető vissza, illetve arra, hogy ebből következően a szervezetbe jutott kolin-észteráz-gátlókra adott válasz is csekélyebb. A nemi különbségek kezelésére a farmakokinetika újabb antipszichotikumokat dolgozott ki. A nőknél nagyobb a prolaktinnövekedés mértéke, jelentősebb súlygyarapodást mutatnak, gyakrabban alakul ki náluk metabolikus szindróma, valamint a QT intervallum (egy szívciklus ideje) növekedése és az úgynevezett torsade de pointes arrythmia veszélye.

 

Mi a különbség a nők és a férfiak szociális ellátása közt?

 

Az ápolási támogatásban részesülők két-harmada nő. Átlagosan egy-harmaduk él egyedül. A demenciában szenvedő nők 80 százalékát a családtagok, első sorban a házastársak és a gyermekek ápolják, gondozzák.

 

Az ápoló hozzátartozók 74 százaléka 24 órás „szolgálatot” teljesít, 91 százalékuk nő. A részben és teljesen kórházi alkalmazásban álló dolgozók 84 százaléka nő. Az ápolói és gondozói feladatokat a családon belül és az ellátást végző intézményekben is túlnyomóan nők végzik.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok