AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az ápolási díjra vonatkozó szabályok változása

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú személy részére biztosított anyagi hozzájárulás.

Mi változott az ápolási díjak körül?

 

Emelkedik az ápolási díj bizonyos fajtáinak összege, másrészt megjelenik a szabályozásban egy új kategória, mégpedig a kiemelt ápolási díj fogalma. Az ápolási díjak bruttó összegéből 10 százalékot vonnak le nyugdíjjárulékként, így az ápolási díjat kapó személy nyugdíjjogosultságot is szerez, azaz a díj folyósításának időtartama szolgálati viszonynak számít.

 

Hogyan változnak az összegek 2014-ben?

 

Ápolási díjra alanyi jogon jogosult – a jegyes kivételével – a hozzátartozó [a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa], ha állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi.(Szoc. tv. 41. §)

 

Az alábbi tételek bruttó összegek, ebből vonják még le a 10 százalék nyugdíjjárulékot.

 

  • A súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozása, ápolása esetén a Költségvetési tv-ben meghatározott alapösszeg 100%-a (alanyi jogon járó ápolási díj): 29.500,-Ft.
  • A jelentős egészségkárosodással rendelkező és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes személy, vagy olyan személy gondozása, ápolása esetén, aki után súlyos betegsége vagy fogyatékossága miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a Költségvetési tv-ben meghatározott alapösszeg 180%-a (kiemelt ápolási díj): 53.100,-Ft.
  • A fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása, ápolása esetén, ha a kiemelt ápolási díj feltételeinek nem felel meg, a Költségvetési tv-ben meghatározott alapösszeg 150%-a (emelt összegű ápolási díj): 44.250,-Ft.
  • A 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolása esetén legalább a Költségvetési tv-ben meghatározott alapösszeg legalább 80 %-a (méltányossági ápolási díj): 23.600,-Ft.

 

Mit kell tudni a kiemelt ápolási díjról?

 

2014. január 1-jétől bevezették a kiemelt ápolási díjat, mely a legsúlyosabb egészségi állapotú hozzátartozóikat gondozók számára állapítható meg. Az ellátásra jogosult az, aki által ápolt hozzátartozó jelentősen egészségkárosodott és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

 

 

Annak a személynek jár kiemelt ápolási díj, aki

 

  • a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szerinti „E” minősítési kategóriába sorolt hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, vagy
  • olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják.

 

„E” minősítési kategóriába tartozik a hatóság komplex minősítése alapján az, akinek egészségi állapota 1-30 százalék között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes. (7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet)

 

A kiemelt ápolási díj igényléséhez felnőttek esetében a rehabilitációs hatóság érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását kell benyújtani az ápolt személy egészségi állapotáról.

 

Ha a fokozott ápolást igénylő személy nem felel meg a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek, részére még meg lehet állapítani emelt összegű ápolási díjat. (korábbi cikk: http://www.felejtek.hu/alzheimer/allami-tamogatasok-alzheimer-koros-betegek-hozzatartozoinak/)

 

(Dr. Magyar Zsuzsanna, jogász)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok