AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az emlékezetünket is rontja a magas zsírtartalmú étrend

Régóta ismert, hogy a telített zsírokat nagy mennyiségben tartalmazó étrend káros a szívre és az érrendszerre.Milyen hatást gyakorol ugyanez az agyunkra?

Régóta ismert, hogy a telített zsírokat nagy mennyiségben tartalmazó étrend káros a szívre és az érrendszerre, arról azonban eddig nem voltak adatok, hogy milyen hatást gyakorol ugyanez az étrend az agyunkra. Kiderült, hogy itt sem jobb a helyzet: a telített zsírok nagy mennyiségben krónikus gyulladást idéznek elő, ami az agy emlékezettel és tanulással összefüggő területein károsítja az idegsejtek egymással kialakított összeköttetéseit.

 

 

Mindezt egy egereken végzett vizsgálat mutatta ki: a megfigyeléseket két állatcsoporton végezték, amelyek közül az egyiknek telített zsírokban szegény, a másiknak pedig telített zsírokban gazdag táplálékot adtak 12 héten keresztül. Az első csoport a teljes kalóriaszükségletének mindössze 10 százalékát, a második csoport pedig ennél lényegesen többet, a kalóriaigény 60 százalékát fedezte telített zsírokból. Amellett, hogy mindkét csoportban folyamatosan mérték az állatok súlyát, inzulintermelését és a vércukorszintjüket (ezekből az adatokból a cukorbetegség várható kialakulására lehet következtetni), azt is meghatározták, hogy mennyi fordul elő az agyukban abból a fehérjetípusból, amely az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását serkenti az emlékezettel és a tanulással összefüggő egyik kulcsfontosságú agyterületen.

A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy a zsírban gazdag étrend kivált-e valamilyen gyulladást, amely a legtöbb betegség kialakulásával szorosan összefüggésbe hozható. Ennek meghatározására a gyulladásos folyamatokkal minden esetben kapcsolatban álló fehérjetípus, a citokinek koncentrációit mérték az állatok vérében. Az első 8 hétben a vértesztek nem mutattak jelentős különbségeket, a 12. hét végére azonban a zsírban gazdag étrendet fogyasztó állatoknál megnőtt a gyulladásos folyamatok beindulását jelző citokinek mennyisége. Ezzel egy időben jelentős csökkenést lehetett tapasztalni az idegsejtek közötti kapcsolatok kiépülésében aktívan résztvevő fehérje mennyiségében is.

A zsírban gazdag étrendnek tehát kétféle negatív hatása is adódott: csökkent az idegsejtek közötti kapcsolatok száma és még a gyulladásos folyamatok is beindultak. Kiderült az is, hogy a két jelenség nem független egymástól: az idegsejt-kapcsolatok jelentős romlása egy autoimmun reakció eredménye, amelyet a telített zsírok által kiváltott krónikus gyulladás indított be. Az idegsejtek károsodása ráadásul épp az agy emlékezettel és tanulással szorosan összefüggő területein következett be, így ezek az állatok feledékenyebbé váltak és egyre nehezebben tanultak meg új dolgokat. Az egyetlen jó hír, hogy az agyban zajló folyamatok visszafordíthatónak tűnnek: a kutatók azt tapasztalták, hogy a telített zsírok bevitelének jelentős csökkentésével 2 hónap alatt visszaállt az állatok eredeti agyműködése.

Lényegében ebből a kutatásból is ugyanaz derült ki, amit már számos eddigi eredmény is igazolt: a krónikus gyulladások jelenléte semmiképp sem tesz jót a szervezetünknek, ezért mindenféleképp érdemes elkerülnünk, hogy ilyesmi kialakuljon. Ellenkező esetben akár feledékenyebbé is válhatunk, amellett, hogy hosszabb távon cukorbetegséggel vagy szív- és érrendszeri problémákkal is szembe kell majd néznünk. Minden amellett szól tehát, hogy figyeljünk minél jobban oda a táplálkozásunkra, és kerüljük a telített zsírok túlzott bevitelét.

Forrás: How A High-Fat Diet Could Damage Your Brain http://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2015/11/30/how-a-high-fat-diet-could-damage-your-brain/

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok