AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az illatok veszélyes “fegyverek”

”Néha egy röpke illat olyan emlékeket hoz vissza, amelyeket mostanáig örökre eltemetettnek hittünk…” (Marcel Proust)

A frissen vágott fű illata sokak számára a kellemes nyári napokat idézi fel. Bizonyos illatok az összes többi érzékünknél nagyobb erővel segíthetnek a távoli emlékek visszaidézésében.”Néha egy röpke illat olyan emlékeket hoz vissza, amelyeket mostanáig örökre eltemetettnek hittünk…” (Marcel Proust)

“Az agy szaglóközpontja közvetlenül a memóriaközpont mellett található” – mutat rá Tim Jacob professzor (School of Biosciences at ardiff University). “Szoros kapcsolat mutatkozik a között, hogyan kapcsol az agy különféle illatokhoz tapasztalatokat, illetve érzelmeket. Bizonyos illatok bizonyos emlékeket idéznek elő, s ez által bizonyos érzéseket váltanak ki.”

 

 

A szagok a hangnál vagy a látványnál is könnyebben megdobogtatják a szívünket. Emlékeket idéznek fel, és befolyásolják a viselkedésünket. Az illatanyagtól függően a szagok megnyugtathatnak, ellazíthatnak, képzettársításokat kelthetnek, megeleveníthetnek, megijeszthetnek és felserkenthetnek minket. Valójában akár tízezer különböző szagot is képesek vagyunk megkülönböztetni, amelyek befolyásolják az emlékezetünket és az érzéseinket, illetve hatással vannak az életminőségünkre.

A szaglás érzéke az összes élő szervezet első és legalapvetőbb érzéke, utolsó reménye arra, hogy a rosszat a jótól megkülönböztesse. Lehet, hogy egy piros alma kívülről szépnek látszik, de ha mielőtt beleharapnánk, az orrunkhoz ér, és romlottnak bizonyul, eldobjuk.

Illatmemóriánk úgy működik, hogy első illatemlékeink – amelyek gyermekkorunkra nyúlnak vissza -, a leginkább képesek újra létrehozni a kellemes érzéseket, és ezeket a legkönnyebb kiváltani. Illatmemóriánk sosem tűnik el, és az a könnyedség, amellyel a szagokat bizonyos helyzetekhez társítjuk, annak a helyzetnek a fontosságától függ, amelyben az illatot a tanulási folyamat során felfogtuk.

Az illatvilág nem csak a testre permetezett parfümök tekintetében fontos, hanem az enteriőrök világában is. Ha bemegyünk valahova, ahol kellemes illat leng körül bennünket, ez hatással lehet például egy üzleti tárgyalás kimenetelére is. Ezzel sok esetben manipulálni lehet egy kapcsolatot, beszélgetést.

Az ismert “magyar “Orr”, Zólyomi Zsolt tervezett már sportautó illatot égett gumiszaggal, divatbemutató és éttetem illatot is. Az épületek, helyszínek illatával hangulatot teremt, varázslatokat épít fel, ami sokszor sokkal hatásosabb, mintha a vizualitás eszközéhez nyúlnánk. „Egy enteriőr illata kitalálható, tudatosan létrehozható, és megvalósítható. A helységekhez, enterőrökhöz is meg kell találni a megfelelő illatot, különben legyen az bármilyen szépen is berendezve, megtöri a varázst.” A parfümőr szerint az illatok behatolnak az elménkbe és belelátnak a szívünkbe. Veszélyes fegyverek.

Még néhány érdekesség

Az erős illatok megfelelő emlékek hatására változást idézhetnek elő a nők hangulatában, sőt, viselkedésüket is meghatározhatják – derült ki egy tanulmányból.

Egy német kutatás szerint az eredményesebb tanulást segíti, ha az ember rózsát szagolgat, de nemcsak ébren, hanem álmában is. A kutatók kimutatták, hogy a memorizált információk alvás közben rögzülnek, az illatok vagy esetleg más stimulánsok tovább erősítik a tanulási képességet

Egy friss tanulmány szerint a szaglás idős kori élessége megjósolhatja a várható élettartamot: mérések alapján az orvosok megmondhatják, életben lesz-e páciensük még öt évig. A szaglás romlása nem közvetlenül vezet a halálhoz, de idejében jelezheti, hogy valami nincs rendben a szervezetben.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok