AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Ázsiai konyha az Alzheimer-kór ellen

A D-vitamin és a kurkumin segíthet az Alzheimer-kórban szenvedőkön.

A D-vitamin egyik változata és az ázsiai konyha sokat használt fűszere, a kurkumin állatkísérleteken nyert adatok szerint javíthatja az Alzheimer-kóros agyi károsodás következményeit. A sok beteg számára jövőbeli támogatás lehetőségét ígérő vizsgálatok eredményeit a Journal of Alzheimer's Disease közölte. A D3-vitamin alapvetően fontos a csont fejlődéséhez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Döntően a napsugár segítségével, a bőrben keletkezik, ezért hiánya elsősorban akkor fordul elő, amikor télen kevés a napsütés, illetve ha valaki ritkán megy a szabadba, mint általában az Alzheimer-kórban szenvedők.

A kurkumin egy növény gyökeréből eredő fűszer, amelyet a kínai orvoslásban évezredek óta alkalmaznak fájdalomcsillapításra. 
Most Milan Fiala és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy ez a két, természetes gyógyító anyag külön-külön és együtt segíthet-e a súlyos idegrendszeri károsodás megelőzésében és kezelésében. Alzheimer-kóros betegek véréből olyan, monocita sejteket különítettek el, amelyekből az immunrendszer védő munkáját végző makrofág sejtek keletkeznek. Az immunsejtek takarító tevékenységének eredményeként tűnnek el a szervezetből a különböző anyagcseretermékek, mint a béta-amiloid, amely az Alzheimer-kóros agyi károsodást jelentő lerakódások formájában keletkezik.

A kutatók a makrofágokat összehozták béta-amiloiddal, a D3-vitaminnal és a laboratóriumban előállított kurkuminnal. Az utóbbira azért volt szükség, mert a természetes kurkumin az emberi szervezetben nehezen szívódik fel, viszont gyorsan elbomlik. A mesterségesen készített változat lényegesen hatásosabb.
A munkacsoport azt figyelte meg, hogy a mesterséges kurkumin elősegítette a béta-amiloid kötődését a markofág sejtekhez, a D-vitamin pedig fokozta a betegek többségében a kóros anyag eltávolítását az immunsejtek útján.


Fiala professzor és csapata korábbi vizsgálatában azt figyelte meg, hogy voltak Alzheimer-kóros betegek, akikre a kurkumin kifejezetten kedvező hatású volt, ám a betegek másik csoportjában ezt nem észlelték. A kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik egyelőre korai, kísérletes adatok, és egyelőre betegek ilyen kezelése nem ajánlott. A munkacsoport nagyobb vitamin- és kurkumin adaggal tervezi a vizsgálatok további folytatását.

 

forrás: weborvos

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok