AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Demencia és sport

Mindenki számára jól ismert tény, hogy az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás segít megelőzni a demencia kialakulását.

Ennek ellenére azonban keveset beszélünk arról, hogyan is viszonyuljunk a sportoláshoz akkor, ha már elkezdenek megjelenni a szellemi hanyatlás jelei. Vajon helyes-e ekkor is folytatni az aktív életet vagy éppen ebben az állapotban biztatni a beteget arra, hogy kezdjen rendszeresen sétálni, úszni, kerékpározni?

 

A válasz egyértelműen igen. A romló szellemi képességek nem jelentik akadályát annak, hogy az idős emberek is sportoljanak. Sőt, még középsúlyos demenciában is számos előnnyel jár a rendszeres testedzés.

 

 

Sokszor elhangzik, hogy a demens betegek feszültek, ingerültek, sokszor agresszívan viselkednek gondozóikkal vagy a családtagokkal szemben. Erre nagyon jó megoldás lehet, ha napi rendszerességgel átmozgatjuk egy kicsit a beteget, hiszen a fizikai aktivitáson keresztül rengeteg felesleges energia vezethető le. Megfigyelték, hogy a nyugodt, kiegyensúlyozott betegek sokkal ritkábban kóborolnak el otthonról és így sokkal kevesebbszer sodorják hozzátartozóikat kellemetlen helyzetbe.

 

A naponta végzett torna segítségével elérhető, hogy a betegek nappal legyenek aktívak, és ne szunyókáljanak el naponta többször is a fotelban ülve. Ennek köszönhetően az éjszakai alvásuk nyugodtabbá, pihentetőbbé válik, ami jelentősen megkönnyíti az ápoló személyzet életét is, hiszen nem kell éjszakánként a folyamatosan ébren levő idős betegekre felügyelni. Azzal pedig mindenki csak nyer, ha a gondozók is ki tudják pihenni magukat, hiszen így sokkal türelmesebbek tudnak lenni a betegekkel a nap folyamán.

 

A rendszeres testmozgás másik nagy előnye, hogy javítja a keringést, ami segít elkerülni, hogy olyan testi betegségek alakuljanak ki, melyek tovább ronthatják az idős betegek állapotát. Egy kis napi séta segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus, és a stroke kialakulásának kockázata. Előrehaladott állapotú betegeknél életmentő lehet, ha nem fekszenek egész nap, hanem kiülnek a fotelba vagy az ágy szélére, mert így elkerülhető a mélyvénás thrombózis vagy a tüdőgyulladás is.

 

Ha a sportolás adta előnyökről beszélünk, nem szabad megfeletkezni arról sem, hogy a rendszeres mozgással fenntartható az erőnlét és az állóképesség. Ezek segítségével a betegek a tovább képesek maradnak arra, hogy ellássák magukat és elvégezzenek olyan egyszerű, de fontos feladatokat, mint az öltözés vagy a tisztálkodás. Ez talán az egyik legfontosabb előny, hiszen az önellátásra való képesség nélkül nem őrizhető meg az emberi méltóság, amiely a demens betegek életének egyik legfontosabb kihívása.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok