AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Demens betegek és hozzátartozóik

Hogyan kerülheti el a konfliktusokat, és hogy segíthet a betegnek úgy, hogy közben önmagára is odafigyel?

Cikkünkben 10 tanácsot olvashat.

 

Tudjon meg minél többet a betegségről! Így megóvhatja magát a túlzott elvárásoktól és a csalódásoktól.

 

Sem a beteg nevelésére irányuló próbálkozások, sem a megdorgálás nem célravezető. Épp ellenkezőleg! Fölösleges energiapazarlás, ami feszült légkört teremet. Ne sorakoztasson fel érveket a betegnek, ne próbálja meggyőzni és ne akarja megváltoztatni! Beszéljen vele nyugodt hangon, lassan, használjon egyszerű szavakat!

 

Lehetőség szerint segítse hozzá a beteget önállóságának megőrzéséhez, vonja be az olyan tevékenységekbe, amik nem jelentenek rá semmilyen veszélyt. Így a demens beteg megőrizheti önértékelését. Ugyanakkor óvja az olyan veszélyes tevékenységektől, amilyen többek között a lépcsőn való közlekedés, az elektromos készülékek használata és a csúszós fürdőkádba vagy zuhanyzóba való be- és kilépés.

Vegye figyelembe a beteg szokásait, ha van rá mód, adjon lehetőséget ezek megtartására! Beszélgessen vele közös élményeikről! Az emlékek felidézéséhez fényképek nézegetése is hozzájárulhat. Egy-egy kártyalapra írt szó is segítheti az emlékezést a betegség korai stádiumában.

 

 

Igyekezzen megtartani a beteg napi ritmusát! A megszokott és átlátható napi ritmus biztonságot nyújt az Alzheimer-kórban szenvedő betegnek. A térbeli eligazodást segíti a lakás helyiségeinek kellő megvilágítása (éjszaka is!). A tájékozódást szolgálják az ismerős tárgyak is. Ha a beteg még tud olvasni, írjon egyszerű tájékoztató szavakat cetlikre, és helyezze el azokat a lakás különböző pontjain.

 

A különböző képességek és a személyes emlékek elvesztésének üteme nem azonos mértékben zajlik. Koncentráljon a beteg meglévő képességeire, emlékeire, és aszerint irányítsa a beszélgetést, és vonja be a beteget a különféle tevékenységekbe. Legyen bőkezű a dicséretekkel!

 

Amikor a beteg a szavak jelentését már nem érti meg, még képes érzékelni bizonyos benyomásokat, érzéseket. Egy-egy érintés, pillantás, a gesztusok, a mimika és a közös éneklés (dúdolás) is a szavak nélküli kommunikációt szolgálják.

 

Ne bonyolódjon konfliktushelyzetbe, igyekezzen elterelni a beteg figyelmét olyan dolgok felé, amelyek megnyugtatják!

 

Tartsa észben, hogy a beteg viselkedését nem értelme, hanem érzelmei irányítják. Az aggodalom, a félelem, az agresszió és a kényszeresség a belső bizonytalanság megnyilvánulásai. Mindez nem Ön ellen irányul, és ne ellenségeskedésként fogja fel!

 

Törődjön magával is, minden ember ereje véges. Sokszor az ápoló hozzátartozók is kimerülnek, maguk is segítségre szorulnak. Segítséget kérni nem szégyen, bátran kérje és vegye igénybe, fogadja el a támogatást! Az Alzheimer-kórban szenvedő betegnek is javára válik, ha gondozója kiegyensúlyozott és kipihent.

 

Forrás: http://www.alzheimer.de/

 

Lektorálta: Dr. Veress Dóra

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok