AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Emlékezetből rajzolt teljes világtérképet egy autista fiú

A Reddit nevű közösségi oldalon bukkant fel nemrég egy fotó, amelyen egy 11 éves autista fiú által emlékezetből lerajzolt világtérkép látható.

A Reddit nevű közösségi oldalon bukkant fel nemrég egy fotó, amelyen egy 11 éves autista fiú által emlékezetből lerajzolt világtérkép látható.

„A minap egy 11 éves fiú sétált be a húgomék osztályába, és mindenféle segédeszköz nélkül, emlékezetből felrajzolta a táblára a teljes világtérképet” – osztotta meg élményét a Reddit egyik felhasználója. A térképen nemcsak a földrészek formája látszik szinte teljes tökéletességgel, hanem az országokat elválasztó határok is, sőt még az Északi-sarkkör apró szigetei is a helyükön vannak.

 

 

A fotó, amely azóta az egész internetet bejárta – rámutat, hogy bár az autizmus korlátozhatja ugyan az érintettek szociális képességeit, nagymértékben felerősíthet viszont más képességeket, például a vizuális memóriát és bizonyos dolgok gyors bemagolását. (A fotografikus – vagy idegen szóval eidetikus – memória képességével rendelkező személy „képes képeket, hangokat, tárgyakat extrém pontossággal, tömegesen, emlékezetből felidézni. Az eidetikus szó jelentése: vizuális képek rendkívül részletes és élénk felelevenítéséhez kapcsolódó, a görög „eidos” szóból, melynek jelentése: látott.”)

Hogyan képes előhozni az autizmus a fent említett képességeket? Az eddigi kutatások arra utalnak, hogy mindez az amigdala és a hippokampusz nevű agyterületek aktivitásában az autizmus miatt bekövetkező változások eredménye lehet. Az autizmus – pontosabban az autizmus spektrumzavar – több évtizednyi kutatása ellenére sem tartunk azonban még ott, hogy pontosan értenénk a jelenség neurológiai hátterét – írja a Sciencealert beszámolója. Az amigdala – magyar kifejezéssel a mandulamag – elsődleges szerepe az érzelmi reakciók feldolgozása és raktározása, a hippokampusz pedig nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában.

A legutóbbi, ám még csak előzetes eredményeket adó kutatások szerint lehetséges, hogy a memóriát korlátozó egyik fehérje, az FXR1P (Fragile X-Related Protein 1) is szerepet játszhat az autizmus kialakulásában. Az FXR1P szerepe, hogy megvédje agyunkat a túlterhelődéstől: a számunkra fontos dolgokra emlékezünk csak, de nem mindenre, amit látunk vagy hallunk. Néha azonban ez a fehérje nem működik megfelelően, és a kutatók feltételezései szerint ilyenkor állhat elő olyasmi, hogy képes legyen valaki fejből egy teljes világtérképet nagy pontossággal lerajzolni. A fehérje hibás működése egyébként nemcsak az autizmus, hanem a memóriaromlással járó Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszhat, bár az még nem teljesen ismert, hogy miként.

Zajlik továbbá egy nagyszabású kutatás is, amelyben több mint 10 000, az autizmus által befolyásolt család tagjainak genetikai állományát vizsgálják, az autizmus kialakulását elősegítő génváltozatokat keresve.

Források:

Reddit http://www.reddit.com/r/pics/comments/31bwc8/an_11_year_old_boy_with_autism_came_into_my/

Sciencealert http://www.sciencealert.com/an-11-year-old-autistic-boy-drew-this-incredible-world-map-from-memory

Eidetikus memória http://hu.wikipedia.org/wiki/Eidetikus_mem%C3%B3ria

Intact and impaired memory functions in autism http://www.du.edu/psychology/dnrl/Intact%20and%20impaired%20memory.pdf

Autizmus http://hu.wikipedia.org/wiki/Autizmus

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok