AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Figyelmeztető jelek előzik meg a demenciát

Az idő múlásával egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat, egyre szétszórtabbá válunk.

A demencia kifejezés összefoglalóan a szellemi képesség jelentős romlását, a személyiség, a viselkedés megváltozását, az emlékezet romlását takarja. A betegségnek több fajtája van, a nők körében az Alz­heimer-kór, míg a férfiak között a vaszkuláris demencia jelenhet meg leggyakrabban. 65 éves kor felett a lakosság 6-9 százalékát érinti Európában, világszerte ez az arány akár a 10 százalékot is eléri. 

 

Fontos azonban tudni, hogy nem törvényszerű, hogy idős korunkra romoljon a szellemi teljesítő képességünk. Bizonyított tény, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezünk, annál kisebb a valószínűsége a demencia kialakulásának. A keringési és mozgásszervi betegségek megelőzése, az agyunk működésének karbantartása jelentősen csökkentheti az idős korban gyakran előforduló demencia betegség kialakulását. Fontos védő tényező lehet a tanulás, az agy rendszeres karbantartása. 

Sajnos azonban a demens betegek jelentős többsége későn kerül szakemberhez. Az együtt élő emberek, a családtagok gyakran gondolják azt, hogy az idősödés természetes velejárója a szellemi hanyatlás. Mivel együtt élnek, nem tulajdonítanak jelentőséget a figyelmeztető jeleknek és mire orvoshoz fordulnak, már kialakul a személyiség teljes megváltozása. Fontos tehát, hogy figyeljünk a tünetekre – memóriaproblémákra, a napi működésben megjelenő problémákra, beszédzavarra. 

Forrás: Szon.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok