AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Gábor Dénes-díj az Alzheimer elleni küzdelemért

Dr. Puskás László Géza magyar projektje áttörést hozhat az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2018-as Gábor Dénes-díjakat csütörtökön a Parlamentben, Budapesten. A díjátadón Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: minden hiteles, szakszerű és eredményes kezdeményezés, amely az innovációt segíti, nemzetstratégiai jelentőségű Magyarország számára.A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 30. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2018-ban összesen kilenc, köztük kettő határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést az elmúlt három évtizedben összesen több mint kétszázan vehették át.

A díjazottak között volt Dr. Puskás László Géza biológus is, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Avidin Kft. ügyvezető igazgatója, aki a nemzetgazdasági és világ-egészségügyi szempontból fontos gyógyszerkémiai és klinikai fejlesztési eredményei okán kapta meg a kitüntetést. Dr. Puskás László az Alzheimer kór kezelésében a hatásmechanizmusa révén a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával a betegek gondolkodási képességének javítását eredményező molekula kidolgozásáért került fel a listára.

A világszerte elindított hasonló projektekben a gyógyszerjelöltek mindegyike legfeljebb egy támadásponton működött, így azok többsége az egyes kutatási fázisokban sikertelennek mutatkozott. A Q134R molekula ezzel szemben egyedi módon, három támadásponton fejti ki hatását, kiemelve ezzel a projektet a legígéretesebbek közé. Az igen súlyos, gyógyíthatatlan világbetegségnek számító Alzheimer-kór kezelésében a Q134R nemcsak tüneti kezelést jelenthet, hanem egyedi hatásmechanizmusa révén a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával megállíthatja a betegség előrehaladását, és jelentősen javíthatja a betegek gondolkodási képességét. A magyar kutató csoportja által felfedezett molekula megvédi a neuronális sejteket az elhalástól, megakadályozza az agyi gyulladási folyamatokat és memóriajavító tulajdonsággal is rendelkezik.

Forrás: Novofer alapítvány, Hirado.hu, Origo.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok