AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Gomba okozhatja az Alzheimer-kórt?

Nagy port kavart egy új tanulmány, amely a héten jelent meg a Nature Scientific Reports szaklapban.

A spanyol Autonomous University of Madrid kutatói ugyanis azt állítják: egyes Alzheimer-esetek az agyunkra ható gombás megbetegedések miatt alakulnak ki.

A tanulmány alapja az a vizsgálat, amelyet 25 holttesten végeztek, ezek közül 14 egykori Alzheimer-beteg teste. A 14-ből mindegyikben ugyanazon gombás fertőzés nyomait találták. A kutatók nem tudták kizárni annak a lehetőségét, hogy az Alzheimer és a gombatelepek megtelepedése összefügg.

A tudományos élet ellenérzését jól foglalja össze John Hardy, a londoni UCL idegsebészének véleménye. Hardy szerint jelen pillanatban csak egy okát ismerjük az Alzheimernek, ez pedig genetikai eredetű: egyes családokban három gén mutációjának keveredése okoz egyfajta örökletes betegséget, amely az Alzheimer megjelenéséért felelős. Ha az Alzheimer-kór igazi oka a gombás fertőzés lenne, akkor ezen mutációknak is az lenne a célja, hogy legyengítsék a szervezetet és teljesen nyitottá tegyék a fertőzéssel szemben, ami a kutató szerint valószínűtlen. Ha pedig a csoportnak igaza van azzal kapcsolatban, hogy a két betegség összefügg, az még nem jelent semmit, mivel az ok-okozati összefüggés akár meg is fordulhat: ez pedig azt jelenti, hogy az Alzheimer hatására kezdődik meg a gombásodás.

Carrascoék szerint ez könnyen előfordulhat, ugyanis az Alzheimer terjedése igencsak hasonlít a gombás fertőzésekhez: lassan alakul ki, lassan fejlődik, gyulladásos tünetekkel és az immunrendszer zavaraival jár együtt. Emellett az alzheimeres páciensekben észlelhető sérült véredényeket is okozhatják az itt szaporodó gombák is.

A kór okával kapcsolatban számos elképzelés napvilágot látott már: egyesek szerint az idegsejtek közé beékelődő fehérjeplakkok indítják be az elváltozásokat, mások szerint bakteriális vagy virális fertőzések, de került már a dohányzás és a fejsérülés is a lehetséges okok közé.

A kutatás nagy visszhangja nem véletlen, hiszen az Alzheimer egyre gyakoribb betegség: jelenleg több mint 40 millió ember szenved tőle és ezek csak azok, akiknél már diagnosztizálták - a betegség korai fázisai kevésbé észlelhetőek, így az alzheimeresek igazi száma vélhetően sokkal több. Egy 2008-as spanyol tanulmány azt is kimutatta: 65 éves kor után minden öt év elmúltával duplázódik a betegség jelentkezésének veszélye.


forrás:HÁZIPATIKA.HU/DMD

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok