AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Hipnózissal felidézhető emlékek

A hipnózis – vagy hipnoterápia – során módosult tudatállapot idézhető elő, amelyet az elmélyült koncentráció és a fókuszált figyelem jellemez.

 

 

A hipnózis – vagy hipnoterápia – során módosult tudatállapot idézhető elő, amelyet az elmélyült koncentráció és a fókuszált figyelem jellemez. Ez a figyelem nem kifelé, hanem befelé irányul: a hipnotizált személy olyan állapotba kerül, ahol a tudatos és racionális gondolkodás helyett a képeké és a szimbólumoké a főszerep.

Ez a tudatállapot – többek között – arra is felhasználható, hogy különféle, homályos vagy akár teljesen elfeledett emlékeket is felidézzünk a segítségével. Bár az emlékezés valóban lehetséges így, az már egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat során a valóságban lejátszódott eseményeknek mindenben megfelelő emlékeket kapunk.

Ennek az az oka, hogy memóriánk nem a velünk megtörtént események pontos, hibamentes rögzítését végzi el, mint mondjuk egy videokamera, ami a fejünkbe van építve. Sokkal inkább arról van szó, hogy a számunkra fontos dolgokra emlékszünk, és esetleg nem teljesen úgy, ahogyan az a valóságban volt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy emlékeink ne lennének valóságosak. Nagyon is azok, csak éppen a saját valóságunkat tükrözik, és nem a külvilágban lejátszódott események pontos másolatai.

Ennek ismeretében érdemes visszatérni arra a kérdésre, hogy a hipnózis mennyire használható hatékonyan az elfeledett emlékeink felidézésére. Ha a terapeutának sikerült módosult tudatállapotba hoznia bennünket, számos elfeledett dolog előbukkanhat, akár kora gyermekkori emlékek is. A kérdés az, hogy miért akarjuk felidézni ezeket az emlékeket?

Ha azért fordultunk szakemberhez, hogy megoldást találjunk a jelenünk valamely problémájára – amely feltételezhetően valamely gyermekkori trauma eredménye – akkor akár hatékony is lehet ez az eljárás. Ennek alapfeltétele, hogy olyan, jól képzett szakembert válasszunk, aki az emlékek felidézését követően a felszínre került érzelmek feldolgozásában is segít nekünk.

Az is előfordulhat, hogy meg szeretnénk találni valamit, aminek nem emlékszünk a helyére. A hipnózis jó esetben ebben is a segítségünkre lehet: a hipnoterapeuta ilyenkor segíthet feleleveníteni a korábbi események láncolatát, és minél több olyan körülményt, amivel felidézhető például egy tárgy helye vagy valamely más fontos információ.

A hipnózis néha a rendőrségi nyomozások részeként is alkalmazható: ilyen lehet a hipnózisban végzett élményfeltárás, amikor valaki – egy tanú, az áldozat vagy akár a tettes – nem emlékszik valamilyen fontos tényre. Ez segítheti a nyomozás sikerét, a bírósági tárgyalás során azonban – a hamis emlékek jelensége miatt – nem feltétlenül kezelhetőek bizonyítékként a hipnózisban tett vallomások.

Források:

Agárdi Tamás: Hipnózis és jog

Mártonffy András: Hamis emlékek

Birtalan Balázs: „Regressziós hipnózis”

John Ryder: Does Hypnosis Improve Memory? (Psychology Today)

Esther Inglis-Arkell: What Hypnosis Really Does to Your Brain (io9)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok